Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

15.7.09

Lesson 8: The 1% Rule

Δεξου το. Εισαι μικρος. Παντα αβοηθητος, συχνα συγκλονισμενος στην απεραντοσυνη του συμπ..εεε του Internet. Νιωθεις ισως πως το δικο σου δεν περναει. Πως οτι και να πεις χανεται μεσα στο εικονικο πληθος. Βασικα δηλαδη ενω νομιζεις οτι στο net ξεφευγεις απο τα παιδικα τραυματα απο το φατουρο και το σνομπαρισμα των ομοτιμων σου, απλα το ξαναζεις σε ενα αλλο επιπεδο.

Ο Villfredo Pareto, το 1906, Ιταλος στην καταγωγη, εκανε την παρατηρηση οτι 80% της γης στη χωρα του ανηκε στο 20% του πληθυσμου. Σ'ενα απο τα βιβλια του το 1909 εγραψε πως κατανεμεται ο πλουτος (με την περιφημη Pareto κατανομη), οπως πιστευε σε ολες τις κοινωνιες ανεξαρτητως ηλικιας και γεωγραφιας.

Λιγο αργοτερα, ο J.Juran προτεινε, προς τιμη του Pareto, μια αναλογη αρχη που βρηκε εφαρμογη σε πολλα πεδια πχ. business, computer science κλπ. Καποιοι λενε οτι βρισκει εφαρμογη και σε απλα καθημερινα πραγματα. Παραδειγμα: φορας το 20% των ρουχων σου 80% του χρονου.

Τι σχεση εχουν ολα αυτα τα καμμενα μεταξυ τους και με τα Ιντερνετς;

Ανεχτειτε με λιγο ακομα, και ας επισκεφθουμε ενα τυχαιο forum μαζι. Παμε στο google, γραφουμε μαζι "f-o-r-u-m", πατα Νιωθω Τυχερος, γιατι σημερα ειναι η τυχερη σου μερα. Καταληγουμε στο φλωρουμ της ας την πουμε επιλογης σας. Αν δεν ξερετε ακομα τι ειναι ενα forum, μη σας απασχολει, γιατι δεν προκειται να σας πω σημερα.

Πισω στο θεμα μας! Ψαχουλεψτε ενα link ονοματι "Members List". Κλινκ. Ψαχουλεψτε ενα αλλο ονοματι "Posts". Κλινκ. Βλεπετε που το παω; Πιθανοτατα θα βλεπετε μπροστα σας καποια ατομα με αριθμο ποστ 10,000+ αν καταληξατε οπως εγω σ'ενα forum με 17000 μελη, εαν δοκιμασετε ομως να δειτε την 10η-20η-30η σελιδα των αποτελεσματων θα δετε τον αριθμο των ποστ να πεφτει στο 20-30.

Τι θες να πεις;

Επειδη ο κ.Pareto δεν ηταν αρκετος στους Ben McConnell & Jackie Huba, διατυπωσαν τη θεωρια πως μολις 1% των "συμμετεχοντων" σε μια ηλεκτρονικη κοινοτητα (οπως τα fora) πραγματικα συμμετεχουν, ενω το 99% απλα "κρυβονται" ειτε προς αναζητηση κατι συγκεκριμενου ή γενικα απλα κοιτουν το περιεχομενο για τους δικους τους αστειους λογους. Δηλαδη η αρχη του Pareto με διαφορετικα νουμερα; γιατι διαφορετικα; τραβατε ρωτηστε τους, πιθανοτατα το 1 ηταν ο τυχερος τους αριθμος..

Ε, και;

Εκεινο το 99% (lurkers) στο οποιο πιθανοτατα (ειπαμε, 99%) ανηκεις περιλαμβανει ενα σωρο διαφορετικους e-χαρακτηρες, απο τελειως αχρηστα οντα μεχρι ακρως επικινδυνους ψυχοπαθεις. Γενικα οι lurkers δεν συμμετεχουν για πολλους λογους, ομως εχουν και πολλα κοινα. Δεν απαντουν, αλλα διαβαζουν τα παντα. Τις περισσοτερες φορες ειναι τελειως ακακοι, δεν επηρεαζουν το γενικο περιβαλλον ενος forum και τις περισσοτερες φορες η σιωπη τους αντανακλα μια επιφυλακτικοτητα, σαν αυτη ενος νεου μελους σε μια κοινοτητα ο οποιος χρειαζεται ενα διαστημα προσαρμογης. Μακρινοι συγγενεις των leechers, οι οποιοι προσπαθουν να επωφεληθουν απο ..εμ, τα παντα, χωρις να δωσουν κατι σε ανταλλαγμα και στη συνεχεια προσπαθουν να φυγουν απαρατηρητοι, ενας lurker μπορει αναλογα να ψαχνει για τα αδυνατα σημεια των χρηστων, πριν μεταμορφωθει σε κατι πιο διασκεδαστικο οπως το troll. Κατα κανονα τετοιες μεταμορφωσεις αλλαζουν ριζικα ενα forum - ειτε το troll θα εκδιωχθει κακην κακως και η διασκεδαση θα λαβει τελος αδοξα ή το troll θα αποκτησει το πανω χερι (αν εχει και τετοιες προθεσεις) και το forum εντελει θα ερημωσει και η διασκεδαση θα λαβει τελος (χα!). Χωρις να γινει τιποτα τετοιο αποκαλυπτικο, ισως αλλα μελη απλα να ενοχλουνται που καποιοι παρακολουθουν τα γραφομενα τους χωρις να ξερουν γιατι, και αυτο επισης μπορει να οδηγησει σε περιεργα φαινομενα.

Βασικα το 1% rule ειναι η αιτια που δε βρισκετε αυτο που ψαχνετε, οταν τα κομματια με χρησιμες πληροφοριες χανονται μεσα στα "συμφωνω" και τα flame wars.

Κοινως, ολοι αυτοι που καθονται με τις ωρες μπροστα στο pc ειναι σπανια αυτοι που εχουν κατι να πουν.

Ciao.

6 bitches said...:

Flonsavardu είπε...

πραγματικά πολύ μπερδεμένο κείμενο! αλλά ομολογώ ότι ήταν το μόνο που μου προσέφερε κάποια γνώση- όχι γιατί δεν προσφέρετε γνώσεις, είναι που τα ξέρω όλα.. :p

θενκς!

Flonsavardu είπε...

ααα, απλά τέλεια τα links με τις έννοιες...

Chris είπε...

Ειδικά αυτό για τα τρολλς :Ρ

Parakmiako Ergaleio είπε...

Σωστός και απόλυτα κατανοητός ο agit8d. Όντως αυτά συμβαίνουν και εμείς έχουμε και παραδειγματάκι [βλ. fititis.gr]

Thems είπε...

Ωραίο αρθράκι, αλλά πολύ αμφιβάλλω ότι το 99% είναι lurkers. Μάλλον είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό επί αυτού του 99% που απλά άρχισε να γράφει κάποια στιγμή και βαρέθηκε, έκανε account για τον x/y λόγο μια φορά και δεν ξαναμπήκε ποτέ και γενικότερα δεν παρακολουθεί πλέον.

Unknown είπε...

Δεν εχουν σημασια τα ακριβη νουμερα, οσο η γενικη αρχη.

 
design by suckmylolly.com