Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

8.7.09

Lesson 7: 'Cause none of us is as cruel as all of us

Κάνοντας ένα διάλειμμα από την νέα εύφλεκτη σαπίλα που με κυνηγάει αυτές τις μέρες και λέγεται Vampire the Masquerade - και αποφεύγοντας πεισματικά να κάνω format στο pc μου, στρώνομαι επιτέλους στον κώλο μου και σας παρουσιάζω ένα από τα αγαπημένα μου "ευρήματα" (και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη γιατί κυριολεκτικά ήταν μια ανακάλυψη για μένα) ή "φαινόμενα" ή όπως θέλετε πείτε το στο Internet: το κίνημα "Anonymous".

Who is Anonymous?

Το κίνημα αυτό πήρε το όνομά του από αυτό ακριβώς που είναι: ανώνυμο. Περιλαμβάνει κάθε περιπλανόμενο καμμένο ιντερνετόβιο που συμμετάσχει σε μία συζήτηση, χωρίς να δίνει στους υπόλοιπους χρήστες κανένα άλλο στοιχείο για τον εαυτό του, πέρα από το μήνυμα που θέλει να περάσει. Οι ανώνυμοι μπορούν να βρεθούν σε chatrooms, fora (και όχι forums, όπως επισήμανε αγαπητός αναγνώστης και τον ευχαριστώ), και φυσικά, σε τεράστιους αριθμούς, στο γνωστό πλέον σε όλους σας 4chan. Στην ουσία, στο κίνημα αυτό μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ασχέτως ιδεών και δημογραφικών χαρακτηριστικών - πολύ πιθανόν να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, αγαπητέ αναγνώστη. Και καθώς δεν υπάρχει καμία δομή στην οργάνωση τους, πέρα από τη μαζική δράση, καθένας μπορεί εκεί μέσα να γίνει από ηγέτης μέχρι λαντζέρης, εκτελεστικό όργανο, ή τυχαίος περαστικός.

Wait - am I one of them?

Αν είσαι καμμένος με το Internet, ναι, πολύ πιθανόν να είσαι, ή να είχες υπάρξει στο παρελθόν. Το να είσαι "anonymous" δεν χρειάζεται κάρτα μέλους, συνήθως αρκείται στην υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, ενέργειας ή χρήσης ορισμένου λεξιλογίου και διαφόρων memes που κυκλοφορούν στο Internet, και ιδιαίτερα στο forum του /b/. Η μόλις ενός χρόνου or so εμπειρία μου στο σκάλισμα γύρω από το κίνημα έχει αποδείξει πως και τα 4 άτομα που γνωρίζω και τα οποία ασχολούνται με Internet από τότε που ήταν στο δημοτικό (συμπεριλαμβανομένου εμένα) έχουν υπάρξει και μάλιστα εν αγνοία τους μέλη της εν λόγω ομάδας.

So what does Anonymous do?

Στην ουσία η ομάδα αυτή δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, τουλάχιστον όχι πάντα. Πρόκειται για ένα μεγάλο, μαζικό δέκτη και επεξεργαστή πληροφοριών. Οι δραστηριότητες του ποικίλουν από το σχολιασμό και την αναζήτηση πηγών (also known as "moar" - ναι κι αυτό στο 4chan έχει τις ρίζες του) μέχρι τη γελοιοποίηση και την οδηγία στην αυτοκτονία, τις προσωπικές επιθέσεις ή και τις επιθέσεις σε ομάδες και μειονότητες, τα χυδαία αστεία περί παιδεραστίας, την ανάδειξη προσωπικοτήτων ή το ανελέητο spamming και βομβάρδισμα αυτών, τις επιδρομές και την καταστορφή forum και chatroom, και πολλά πολλά άλλα.

So they are bad guys?

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση - είναι ο ίδιος ο άνθρωπος κακός από τη φύση του, κυνικός, επιθετικός, διεστραμμένος? Το ίδιο ισχύει και για το anonymous. Στην ουσία, αν το πάρει κάποιος πιο κοινωνιολογικά, είναι από τα πιο raw πράγματα που θα μπορούσε κανείς να βιώσει, ίσως καποιες φορές τόσο επιτηδευμένα raw που καταλήγουν υπερβολικά ή ψεύτικα. Όμως είναι και τα 13.000.000 στελέχη του anon παγκοσμίως παιδεραστές, κοπρολάγνοι, ρατσιστές, φαλλοκράτες, και φιλήδονοι για κάθε τι σοκαριστικό, αηδιαστικό και άσχημο? Πολύ πιθανόν όχι. Αλλά μέσα από μια τόσο γιγαντιαία ανώνυμη ομάδα ανθρώπων, καθένας βρίσκει την ευκαιρία να δοκιμάσει το πόσο μακριά μπορεί να πάει, πόσο κάφρος μπορεί να γίνει, πως μπορεί να ξεσπάσει για όλα όσα τον ενοχλούν, χωρίς να πληρώσει το παραμικρό τίμημα (δεν είναι τυχαίο πως παρά το άπειρο παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί σε fora όπως το /b/ σε όλη την ιστορία του anonymous έχει αναγνωριστεί και συλληφθεί μόλις ένα άτομο -πατώντας το λινκ θα δείτε εκτός των άλλων και το πιο μικρό πέος του σύμπαντος, αλήθεια- το οποίο μάλιστα το έδωσε το ίδιο το anonymous, στεγνά). 

Why are they so important?

Ο σημαντικότερος λόγος που το anonymous μπορεί να θεωρηθεί μάλλον το σημαντικότερο επίτευγμα και δείγμα Internet κοινωνίας, είναι ότι ουσιαστικά δουλεύει. Σκεφτείτε το - εδώ κάποιες φορές, άτομα που γνωρίζονται μετάξύ τους εδώ και καιρό μέσω Internet, συχνά διστάζουν να εμπιστευτούν το ένα το άλλο, να ακολουθήσουν οδηγίες, και συναντηθούν από κοντά. Το anonymous έχει καταφέρει το άκρως αντίθετο, και έχει κατορθώσει να αποκτήσει ενεργά "μέλη" ή "οπάδούς" ή όπως θέλετε πείτε το, συνειδητά ή και όπως και είπα πιο πάνω, ασυνείδητα, χωρίς καν να προσπαθήσει, και χωρίς την ύπαρξη καμιάς καθοδήγησης ή ιεραρχίας.

  • Ασυνείδητα γιατί?

Ας πάρουμε ένα κλασσικό παράδειγμα σταθμό στην ιστορία του Anonymous: το περίφημο "Habbo Hotel Raid". Για όσους δεν γνωρίζετε, το Habbo Hotel είναι ένας μάλλον παιδικός Virtual World (κάτι μεταξύ playmobile και chatroom), ο οποίος όταν ήμουν ακόμα νέα και αθώα (αχ) είχε πολύ μεγάλο σουξέ, σε άτομα ηλικίας 10 - 15 χρονών. Ωραίες εποχές, αλλά για τώρα δεν ξέρω. Στο Habbo λοιπόν σύχναζαν διάφορα ανέμελα παιδάκια, μέχρι που μια μέρα κάποιος είχε τη φαεϊνή ιδέα να προτείνει στο ανώνυμο forum του /b/ την πραγματοποίηση μιας επιδρομής στο χώρο της πισίνας, της οποίας τα κίνητρα παρότι έχω διαβάσει τα άπειρα άρθα δεν έχω ακόμα καταλάβει, άλλοι λένε πως ήταν για τη μέρα κατά του AIDS, άλλοι πως τα mods του Habbo ήταν ρατσιστικά, άλλη πως η επιδρομή ήταν ρατσιστική από μόνη της - το σίγουρο ήταν πως είχε κάποιο σκοπό). Αυτό είναι ακριβώς το είδος του χιούμορ και της "δραστηριότητας" που εξιτάρει τα μέλη του anonymous, και όπως μπορείτε να καταλάβετε, τη συμφωνημένη μέρα και ώρα, η πισίνα του Habbo Hotel γέμισε avatars με άφρο μαλλί και μαύρα κουστούμια, τα οποία είχαν ως σύνθημα "The pool is closed" και προσπάθησαν να δημιουργήσουν στο έδαφος μια σβάστιγγα. Τ συμβάν έλαβε χώρα το 2006 και προκάλεσε πανικό τόσο στον server του Habbo που κλάταρε όσο και στα ΜΜΕ. Θα ήθελα να έβρισκα περισσότερα καλά printscreen να σας δείξω, αλλά θα αρκεστό στο παραδοσιακό artwork.

Πού θέλω να καταλήξω.

Μετά από κάτι μήνες που ήμαστε με τον δικό μου, έμαθα τυχαία πως ήταν κι εκείνος μέσα σε ένα από τα raids. Όταν τον ρώτησα γιατί, και αν ήξερε περί τίνος πρόκειται, μου απάντησε "Όχι, απλώς κλείναμε την πισίνα με ένα φίλο μου γιατί είχε πλάκα."

Δηλαδή, αν ήταν ενάντια στα αίτια της διαμαρτυρίας, θα ήταν σαν καπιταλιστής με τη μπλούζα του Τσε Γκεβάρα - κάποιος που απλά μιμείται κάτι, χωρίς να ξέρει τι είναι και τι συμβολίζει.

  • Συνειδητά γιατί?

Μάλλον ένα από τα καλύτερα χαρτιά του anonymous, είναι η υλική του υπόσταση. Δηλαδή, το γεγονός πως υπάρχουν πολλά μέλη του, που δεν κωλώνουν να βγουν στους δρόμους, και να βάλουν τις φωνές. Εδώ ας πάρουμε ως παράδειγμα το "Project Chanology", την οργανωμένη κινητοποίηση του anonymous κατά της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας (pretty good link hiar), για λόγους τους οποίους πραγματικά δεν θυμάμαι. Το σίγουρο είναι, πως κάποια στιγμή το anonymous έβαλε την εν λόγω αίρεση στο μάτι, και με βιντεάκια όπως τα παρακάτω, τα οποία μεταγλωτίστηκαν σε πολλές γλώσσες, καλεί τα μέλη του να βγουν στο δρόμο σε πορεία κατά της. 

Και ναι, πήγαν. Ουάο?

(και ναι, γουστάρουν πολύ τις μάσκες V for Vendetta.)

Why is it the fist time I hear that shit, since it had gotten to the media?!

There's an easy answer for that. It's not. Είναι παντού αλλά σε μορφές που δεν αναγνωρίζεται άμεσα. Όσο για τα media, hey, στην Ελλάδα ζεις. 


3 bitches said...:

Anonymous είπε...

We are legion!

Unknown είπε...

Omg και 522.000.000 troll.
Επικίνδυνο μου ακούγεται.
Αλλά και πάλι, it is our fate to be consumed by the strongest and consume the weakest.

nihilio είπε...

τη Μάσκα του Guy Fowkes τη γουστάρουν επειδή είναι η απόλυτη fail ιστορική προσωπικότητα.

 
design by suckmylolly.com