Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

17.10.09

Lesson 10.2 Ασαφής Λογική ή Σαφής Παραλογία;

Μετά από την σύντομη διακοπή για διαφημίσεις, επιστρέφουμε στο προηγούμενο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Στο προηγούμενο άρθρο είχα γράψει το τι είναι η Τ.Ν. και με τι (και ποιους) ασχολείται.
Ας προχωρήσουμε λίγο παραπέρα όμως τώρα, στο να αναπτύξουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξη "νοημοσύνης".
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη αλγορίθμων Τ.Ν. έχουν σαν πρωταρχικό τους στόχο και ιδανικό, την μίμηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η ίδια η λειτουργία του, μας είναι ακόμα άγνωστη, όμως βασικές αρχές και συλλογιστικές διαδικασίες έχουν μελετηθεί.

Ασαφής Λογική

Οι υπολογιστές λειτουργούν με την τεχνολογία της σαφούς λογικής. Για έναν υπολογιστή, αν τον ρωτήσεις πόσο κάνει 1+1 θα σου απαντήσει 1 (είπαμε, είναι άλγεβρα boole, δυαδικό σύστημα). Για τον υπολογιστή υπάρχει μόνο το 0 και το 1, δεν γίνεται κάτι να μην είναι ούτε 0 ούτε 1. Στην πραγματικότητα όμως αν ρωτήσουμε έναν περαστικό "ο eloydark είναι ψηλός;" θα σου απαντήσει "δεν είναι ψηλός, αλλά δεν είναι και κοντός". Μα πως γίνεται αυτό; Ε, αν τα κριτήρια για να πεις κάποιον ψηλό είναι να είναι πάνω από 1,80 και εσύ είσαι 1,79, τότε είσαι κοντός; Σαφώς και όχι. Εκεί ακριβώς έρχεται η ασαφής λογική. Είναι επέκταση της Αριστοτέλειας λογικής, και λέει ότι μια πρόταση (ο eloydark είναι ψηλός) μπορεί να είναι αληθής κατά ένα ποσοστό και όχι πλήρως.

Πλεονεκτήματα της Μεθόδου

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να ελέγξουμε και να λύσουμε προβλήματα με την χρήση υπολογιστών, που λειτουργούν σε περιβάλλον ασάφειας και αβεβαιότητας. Έτσι, μπορούμε ακόμα και σε πραγματικό χρόνο, να ελέγξουμε προβλήματα που είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα, ακόμα και χαοτικά. Και βέβαια, το αποτέλεσμα, να μην είναι ένας σκέτος αριθμός, αλλά μια λεκτική μεταβλητή που θα έχει νόημα. "Είναι ο eloydark ψηλός;" "Είναι μετρίου ύψους"

Πως λειτουργεί;

Λειτουργεί με την λογική των συνόλων. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να φανταστείτε μια συνάρτηση, μια αναπαράσταση δηλαδή.

Στο πάνω σχήμα βλέπεται την λογική των υπολογιστών, της Αριστοτέλειας λογικής, και στο κάτω σχήμα την ασαφή λογική. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια, δεν υπάρχει μόνο ψηλός και κοντός. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η μεταβλητή "ύψος του eloydark" είναι η είσοδος του συστήματος που υπολογίζει το βάρος μου, φτιάχνοντας κανόνες:
ΕΑΝ κοντός ΤΟΤΕ 60κιλά
ΕΑΝ ψηλός ΤΟΤΕ 100κιλά
θα μπορούσαμε να πάρουμε όλες τις ενδιάμεσες τιμές ακόμα και αν δεν είχαμε βάλει κανόνα, λόγο της ασαφούς λογικής.

Χρησιμοποιείται αυτό το πράμα;

Η ώρα της κρίσης, πόσο μακριά είναι αυτή η τεχνολογία από την πόρτα μας; Believe it or not, είναι ήδη στην κουζίνα σας. Τα περισσότερα ψυγεία λειτουργούν με Fuzzy Logic, ναι, αυτό είναι το Fuzzy Logic που διαφημίζουν!! Τα ψυγεία, ελέγχουν την θερμοκρασία και ανάλογα με τις ρυθμίσεις τους, ανοίγουν τον συμπιεστή, λειτουργούν τον κυκλοφορητή κ.ο.κ.
Που αλλού έχει χρησιμοποιηθεί;

  • Air Condition
  • Αυτοκίνητα (ABS, αυτόματα κιβώτια)
  • Κάμερες
  • Πλυντήρια
  • Ασανσέρ
  • Chat room (τα γνωστά μας bot)
  • Βιντεοπαιχνίδια
  • Ηλεκτρικές συσκευές
Και σε πολλά άλλα...

8 bitches said...:

Chris είπε...

Μου πήρε λίγη ώρα να το καταλάβω but... wow.

Unknown είπε...

Κατ' αρχήν ο eloydark είναι άσχημος και αυτό δεν αλλάζει σε κανένα αλγεβρικό σύστημα..

eloydark είπε...

Ναι Αλέκο, ευχαριστώ. Κάνε φίλους να δεις καλό...

Unknown είπε...

THNX mate.. Anytime!

Chris είπε...

Μην τους ακούς παιδί μου φωτομοντέλο είσαι. Αν έκανες και μπάνιο μια στο τόσο καλά θα 'ταν. <3

Unknown είπε...

0.7 ωραιο αρθρο

Parakmiako Ergaleio είπε...

Δις ιζ βέρι φάκιν ιμπόρταντ! Θενκς φορ πόστιν!

τόσο δα σε λέω είπε...

ωραίο άρθρο και ωραίο μπλογκ
(μόλις το ανακάλυψα γιέι)

αν και σε μερικά προηγούμενα άρθρα είχε σημαντικές παραλείψεις

 
design by suckmylolly.com