Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

21.6.09

Lesson 3: Ολα Απο Το Σπιτι Μου

Αχ, το Ιντερνετ. Η σημαντικοτερη εφευρεση του ανθρωπου που καταφερε να συνδυασει 3 ακρογωνιαιους λιθους του πολιτισμου μας:

  1. Πορνογραφια
  2. Ανωνυμια
  3. Βιντεοπαιχνιδια

Περα ομως απο την ευχαριστη ωρα που ξεκλεβουμε απ'τη δουλεια μιλωντας στο MSN ή τις σχολαστικες μας ερευνες στο youtube, το Internet βοηθησε σε μεγαλο βαθμο σε κατι που οι περισσοτεροι σαν απλοι χρηστες πιθανοτατα δεν εχουμε σκεφτει ποτε. Να ενωσει σε μια νεα κοινωνια ανθρωπους, μηχανες και προγραμματα απιστευτα ετερογενη και διαφορετικα. Θα σας φαινεται περιεργο μονο αν περιοριζεστε σε ενα εκατομμυριοστο των δυνατοτητων που σας δινει η συνδεση με δισεκατομμυρια αλλους στον κοσμο.

Μια πλευρα αυτης της περιεργης συμβιωσης οδηγησε, το 1996, τον κυριο George Woltman να δωσει στο κοινο ενα προγραμμα, το οποιο ειχε ως σκοπο την ανευρεση των λεγομενων 'πρώτων του Μερσέν', κατω απο το ονομα GIMPS. Το GIMPS ηταν η πρωτη προσπαθεια να αξιοποιηθουν οι χιλιαδες (τοτε) διασυνδεδεμενοι στο Internet υπολογιστες με εναν χρησιμο τροπο, αντι απλα να στελνουν μεϊλ, να γραφουν γραμματα και να ριχνουν πασιεντζα.

Αργοτερα, βασιζομενο στην ανθρωπινη περιεργεια και προς τερψην της, ξεκινησε το περιβοητο SETI@Home project (Search for ExtraTerrestrial Intelligence).


Οι κυριοι πισω απο το SETI ειχαν ενα τεραστιο ογκο δεδομενων με σηματα απο τον ουρανο που λαμβαναν τα ραδιοτηλεσκοπια του Arecibo στην Καλιφορνια. Θελοντας να τα αναλυσουν για να βρουν την υπαρξη καποιου σηματος με "νοημα" που ισως να προερχοταν απο καποιον εξωγηινο πολιτισμο, και θελοντας βεβαια να το κανουν μεσα σ'ενα λογικο χρονικο πλαισιο, σκεφτηκαν να ακολουθησουν το δρομο του GIMPS. Ετσι δοθηκε στη δημοσιοτητα και το SETI@home screensaver, το οποιο κατεβαζε δεδομενα και τα ανελυε οσο εσεις δε δουλευατε και ο screensaver ηταν ενεργος. Παρα τα 10+ χρονια που το SETI δεν εχει βρει καποιο πολλα υποσχομενο τετοιο σημα, οι δημιουργοι του εκτιμουν κατι τετοιο να γινει μεταξυ του 2020-2025, αν φυσικα συνεχιστουν οι προσπαθειες των απανταχου χρηστων της εφαρμογης.

Μετα το SETI και παρα την κατα τα φαινομενα αποτυχημενη πορεια του, πολλοι ειδαν οτι τα εκατομμυρια πλεον pc συνδεδεμενα σ'ενα ενιαιο μεσο οπως το Internet προσεφεραν τεραστιες δυνατοτητες για υπολογισμους. Μεχρι σημερα ενα σωρο project προσπαθουν να κερδισουν την πολυποθητη επεξεργαστικη σας ισχυ. Τα περισσοτερα απο αυτα σχετιζονται με τις επιστημες των μαθηματικων ή της φυσικης και καποια απο αυτα ειναι:
  • distributed.net - ασχολειται με την ευρεση Optimal Goulomb Rulers και μεχρι προσφατα, το "σπασιμο" ορισμενων κρυπτογραφικων αλγοριθμων (DES & RC5), με αρκετη επιτυχια και στα δυο.
  • LHC@home - προσομοιωνει την κινηση σωματιδιων μεσα στον LHC. Τα αποτελεσματα του χρησιμοποιηθηκαν και κατα την κατασκευη του επιταχυντη.
  • folding@home -το πρωτο κατανεμημενο project που απο τον Μαϊο του 2009 καταφερε να συγκεντρωσει πανω απο 4,5 PFLOPS (Peta-FLOPS : 10^15 πραξεις κινητης υποδιαστολης το δευτερολεπτο - πιστεψτε με ειναι πιο τεραστιο και γρηγορο απο οτιδηποτε μπορειτε να φανταστειτε) και σκοπος του ειναι να κατανοησει με ποιους τροπους αναδιπλωνονται οι πρωτεϊνες.
  • ClimatePrediction.net - το ονομα τα λεει ολα.Προβλεψη καιρου, αλλα σε παγκοσμια κλιμακα!
  • Electric Sheep - ενα απο τα λιγα project που δεν προβλεπουν αμεσα επιστημονικα οφελη, ο client του electric sheep φτιαχνει fractal movies!
Αποριες; Φανταζομαι το πρωτο που σκεφτεστε ειναι που στο καλο χρησιμευουν προσπαθειες οπως το SETI ή το Electric Sheep. Ας αφησουμε στην ακρη το Electric Sheep γιατι δε θα προσπαθησω να σας πεισω για τη χρησιμοτητα της τεχνης. Αλλα θα σας δωσω ενα βιδεο για να παρετε μια ιδεα.

Στα 10 χρονια που τρεχει το SETI εχει αλλαξει παρα πολυ απο την αρχικη του μορφη, και μας βοηθησε να καταλαβουμε πολλα πραγματα, οπως πχ. πως να διαχειριζομαστε τετοιες τεραστιες ποσοτητες δεδομενων και σηματων, να βρουμε νεους τροπους επεξεργασιας σηματων, να κατανοησουμε περισσοτερα σχετικα με τη λειτουργια των τηλεσκοπιων και την αλληλεπιδραση τους με τα σηματα, πραγματα που οδηγησαν και στο project-wannabe-διαδοχο του, το Astropulse.

Τα project οπως το Folding@home εχουν αμεσα ιατρικα αποτελεσματα και ωφελειες.

Μαθηματικα project οπως το distributed.net προωθουν καθημερινα την επιστημη πανω στην οποια βασιζεται το ιδιο το Internet και οτιδηποτε χρησιμοποιειτε εντος κι εκτος του.

Ψαχτειτε. Σκεφτειτε το. Οση ωρα διαρκει το chat και το PC σας ετσι κι αλλιως δεν ιδρωνει απο την κουραση, ισως θελετε κι εσεις να συνεισφερετε στο αυριο. Καλυτερο ή χειροτερο, ποιος ξερει; Πρεπει πρωτα να φτασουμε εκει για να μαθουμε.

4 bitches said...:

Chris είπε...

Κατέβασα το Electric Sheep.

Ουάου.

Parakmiako Ergaleio είπε...

Κάτι μου λέει ότι το Electric Sheep γαμάει.
I love fractals <3

Unknown είπε...

Το Electric Sheep πραγματικα γαμει. Και τα υπολοιπα γαμουν βεβαια. Αλλα πιο σεμνα. :P

Angeliki είπε...

Kai gamw ta sxolia!!!Lol!

 
design by suckmylolly.com