Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

17.6.09

Lesson 1: Πώς να μην είστε ο απόλυτος n00bάς

n00b, ή αλλίως newbie, λέξη που χαρακτηρίζει οποιονδήποτε είναι καινούργιος και άπειρος σε κάτι. Ξεκίνησε την καριέρα της από online games, όπου οι πιο παλιοί και έμπειροι αποκαλούσαν έτσι τους καινούργιους και άπειρους. 

Για τον πεπειραμένο χρήστη, ο n00b στα internetικά πέρυξ ξεχωρίζει μάλλον από χιλιόμετρα. 

Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε 3 βασικά ίχνη n00bισμού. 

1. Η εμφάνιση 


Πέρα από την αργή πληκτρολόγιση, η οποία είναι απολύτως φυσιολογική, ο αρχάριος χρήστης έχει συνήθως κάποιο τυποποιημένο τύπο γραφής, σαν τους παρακάτω: 

Βάζει πάρα πολλά σημεία στίξης. ΠΑΡΑ πολλά. Σε κάθε φράση, κάθε πρόταση, κάθε λέξη. Κάποιοι νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό δίνουν έμφαση στο συναίσθημα που τους κατακλύει, άλλοι ότι φαίνονται σκεπτικοί και μυστηριώδεις, και άλλοι είναι απλώς skaton00ba τα οποία προσπαθούν να ρίξουν ψηφιακές γκόμενες/ους με αποσιωπητικά. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να μη σας πάρουν εύκολα στο δούλεμα, βάλτε θαυμαστικά, ερωτηματικά, αποσιωπητικά εκεί που χρειάζεται. Και με μέτρο. 

Παράδειγμα: 

Αντί για: 
Ε: "Σου αρέσει το δέντρο??/?!!1!!?!" 
Α: "Δεν ξέρω........ Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ......................... . .. ... ...!!!1!" 

Περιοριστείτε στο 
Α: "Δεν ξέρω. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ..." 

Ή αν θέλετε να το παίξετε σκληρός και γαμάω: 
Α: "Δεν ξέρω. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ." 

Ή αν θέλετε να δείξετε πολύ ενθουσιασμένος: 
Α: "Δεν ξέρω... Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ!!!"

Ή, αν θέλετε να το παίξετε αδιάφορος: 
Α: "Δεν ξέρω, δεν το 'χα σκεφτεί ποτέ" 

Ή, τέλος, αν θέλετε να το παίξετε κακός: 
Α: "Να το φυτέψεις στον κώλο σου" και όχι "Να το φυτέψεις στον κώλο σου....... . .... . ." 

Σε οποιοδήποτε IM (Instant Messenger, όπως το MSN) χρησιμοποιεί ΠΟΛΛΑ emoticon. Τόσα πολλά, που πλέον δυσκολεύεται κανείς να διαβάσει τι προσπαθεί να πει. Είναι η κλασσική περίπτωση κάποιου που μόλις έκανε λογαριασμό IM και είναι τόσο ενθουσιασμένος που αποθηκεύει ό,τι σκατά emoticon βρει μπροστά του.

Χρησιμοποιεί κάποια πολύ fancy γραμματοσειρά, σε extreme χρώμα. Κάποιος που έχει κάτσει πολύ καιρό στον υπολογιστή, ξέρει πόσο κουραστικό είναι για τα μάτια μια γραφή να είναι ελαφρύ πορτοκαλορόζ σε λευκό φόντο, πλάγια, και γεμάτη σβούρες και ουρίτσες. Οπότε δεν κάνει στους άλλους αυτό που δεν θέλει να του κάνουν, you know? Προσωπικά, όταν θέλω να σπάσω τ' @@ (αρχίδια, ελληνικός όρος) κάποιου, βάζω κίτρινα γράμματα στο MSN.

Επίσης, λατρεύει και θεωρεί απίστευτα κουλ και πρώτες όλες αυτές τις συντομεύσεις που το μόνο που κάνουν είναι αντί για 4 γράμματα να σου επιτρέπουν να γράφεις 3. 

Παραδείγματα:

tcp αντί για tespa
ec αντί για esy
etc αντί για etsi

Τέλος, έχει κάποιο τραγικό ή φανταχτερό ή τραγικά φανταχτερό username, γραμμένο με τραγικό ή φανταχτερό ή τραγικά φανταχτερό τρόπο. 

Παραδείγματα:

t3Ar$ 0f tHe d3ep D4rKnE$ss$

ή

mMMmiCroFousKaliiiTs@ !!! !! !

ή

m4r@ki sazZZzp plplpl <3

Πέρα από το ότι κανείς δεν πρόκειται να κάτσει να διαβάζει τι έχετε γράψει όταν είναι έτσι γραμμένο, φαίνεται σαν μόλις να μάθατε τι κάνουν τα κουμπιά του πληκτρολογίου που δεν έχουν πάνω γράμματα.

2. Η πόρωση

Ο τυπικός n00bάς είναι καραπορωμένος με την ιδέα του διαδικτύου και των υπηρεσιών του. Είναι όλη μέρα (μα ΟΛΗ μέρα) στο facebook όπου έχει κάνει ΟΛΑ τα τεστ, μιλάει σε ΟΠΟΙΟΝ μπει στο msn (δεδομένου πως ως αρχάριος δεν έχει και πολλά άτομα ακόμα στη λίστα του και ανυπομονεί να χρησιμοποιήσει το ΙΜ του, αγνοώντας ότι εσείς μπορεί να το έχετε ανοιχτό ενώ ξεσκατίζετε τη μικρή σας αδερφή) και γράφεται σε Ο,ΤΙ site είναι γραμμένοι οι φίλοι του. Ακόμα κι αν πρόκειται για συλλογή γραμματοσήμων. Σχολιάζει τα ΠΑΝΤΑ ακόμα κι αν δεν έχει κάτι να πει, και έτσι και του απαντήσετε δεν σταματάει να μιλάει μέχρι να πάει για ύπνο.

3. Το θέατρο του παραλόγου

Κάνει άπειρες ερωτήσεις. Τρομακτικού περιεχομένου. "Να κάνω αυτό? Πως γίνεται αυτό? Αυτό είναι επικίνδυνο? Πωπω πως μπορώ κι εγώ ν' αλλάξω τα γραμματά μου και να βάλω emoticons ΑΑΑ ΤΙ ΩΡΑΙΑ". Βέβαια υπάρχουν και οι σεβάσμιοι νουμπς που ρωτάνε όποτε έχουν μια δυσκολία, προς Θεού, αυτό είναι λογικό. Άλλωστε δεν είναι κακό να κάνει κανείς ερωτήσεις - ρωτώντας πάς στην πόλη, που λέει και η γιαγιά μου, αν και δεν ξέρει τι ακριβώς είναι το Internet. Αλλά θέλει προσοχή σε ποιους κάνεις ποιες ερωτήσεις και τι πληροφορίες τους δίνεις για να σου απαντήσουν. Μέρος του θεάτρου του παραλόγου είναι και τα chain mail. Ω, ΓΑΜΩ ΤΑ CHAIN MAIL. Προφανώς για να σας τα στέλνει δεν έχει δει τα άπειρα mail που κυκλοφορούν και λένε πως είναι όλα μια καλοστημένη απάτη για να σου στέλνουν κάτι τσίπιδες μπαγλαμάδες τόνους διαφημίσεις για Viagra. Όχι δεν θα σε ερωτευτούν αν το στείλεις, δε θα πεθάνεις, δεν θα βγει ένα τέρας στην οθόνη σου, δεν θα χτυπήσει το τηλέφωνό σου, δε θα κερδίσεις λεφτά, δε θα βοηθήσεις παιδάκια στην Αφρική, ούτε φώκιες στον Καναδά, δε θα διαγραφεί το email σου. ΟΧΙ. Ειδικά ορισμένα από αυτά περνούν από το στάδιο της n00bοσύνης σε αυτό της βλακείας.


Αυτά για την ώρα. Νομίζω πως είναι μια καλή εισαγωγή, και σας χαιρετώ μέχρι το επόμενο άρθρο. 

Τα-τα.

22 bitches said...:

Flonsavardu είπε...

ααα, μπορώ τώρα, μπορώ! τι καλά! λοιπόν να σου πω και εδώ ότι τέλειο το καινούργιο βλογκι και μεγειές. μέχρι που θα ήθελα να γίνω και συν-συγγραφέας, αλλά φοβάμαι ότι δεν πρόκειται ποτέ να έχω τόσο καλές ιδέες, αν και ταυτίζομαι απόλυτα με τις δικές σου!

MaHaHoU είπε...

Καλα εισαι κοπελια. Κατατοπιστικοτατη...και πραγματι ετσι ειναι. Μπορω κι εγω να better απο τον σχολιασμο...

Chris είπε...

@ flons:

γουιιιιι βασικά δεν έχω ορίσει στο κεφάλι μου τους συγγραφείς ακόμα. Ψάχνω άτομα με γνώσεις σε θέματα που δεν γνωρίζω πολύ καλά εγώ, όπως mIRC, forums, chatrooms, online gaming (οκ στο τελευταίο κάποιον έχω στο μυαλό μου :Ρ). Οπότε αν έχεις εμπειρία σε κάτι από τα παραπάνω you are oh-so-very-welcome (^_^)

@ Mahahou:

Thank you love, αν και δεν μπορώ να σε θυμηθώ να κάνεις κάτι από τα παραπάνω ;Ρ
Πιο πολύ είχα στο μυαλό μου κάτι "σαΐνια" που είχα παλιά στο msn.
*δεν μπαίνει σε κουτσομπολίστικες λεπτομέρειες*

Flonsavardu είπε...

μμμ, η κολλητή μου παίζει online games, αν και δεν νομίζω ότι από τους insides θα πάρεις πληροφορίες. ειδικά η κολλητή μου το κάνει για να βρίσκει γκομενάκια and so not admit it.

παλιά ήμουν πολύ κολλημένη με το mirc και τα chats. και τα forums. Πολύ θα ήθελα να ξανασχοληθώ, μόνο και μόνο για την εμπειρία πλέον και να δω και τι φρούτα κυκλοφορούν πλέον στην αγορά... αλλά φοβάμαι ότι πλέον τα chats έχουν γίνει m/f? gay/straight? etc.

Chris είπε...

So would you be intrested in writing about it? Βασικά ήρθε η ώρα να σε πιάσω στο facebook.

GOD πόσο θα έπρεπε να διαβάζω τώρα.

λαλαλαλαλ

Unknown είπε...

noob =/= newbie

μην αρχισω τη διαλεξη τωρα :P

Ανώνυμος είπε...

Καλορίζικο, καλοτάξιδο... :-P

MaHaHoU είπε...

Αει μωρη εγω πλεον εχει ετριβησει στις κοντιονες γνωριμιες με αφορμη παιχνιδια του νετ αλλα αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι μπορω να γραψω κιολας. Μπορω να σου στειλω καποιες ιδεες though και να τις επεξεργαστεις εσυ.
Σιγουρα παντως δεν ξερω τοσα οσα εσυ, εγω θα λεγα γνωριζω πιο πολυ επι του θεματος τεχνολογιας υπολογιστη (μνημες, μητρικες, επεξεργαστες κοκ) κι αυτο λογω της δουλειας περσυ το καλοκαιρι.
(ισως κατι λιγα και στην δημιουργια site- λιγοστοτατα).
Παντως για οτι θες εδω ειμαι.

Unknown είπε...

α ναι βρε ξεχασα! αν θες cowriter εντρυφω στην υποκουλτουρα εδω και πολλα χρονια. φιλ φρι του ασκ. good luck anyways. :)

Chris είπε...

Thank you everyone! :D

agit8d, επειδή σε έχω μυρίσει εσένα από μακριά σκόπευα να σε ρωτήσω ασαπ ούτως ή άλλως. Απλά έκανα τη δύσκολη, ξες τώρα.

νιαχαχ you'll hear from me real soon.

Angeliki είπε...

Nta3' exw mourla8ei sta gelia!!!!! opa polla 8avmastika evala kai 8a faw kra3imo:P

Chris είπε...

Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, και μην ανησυχείς, είναι γνωστό πως οι παρόντες εξαιρούνται :Ρ

Unknown είπε...

bravo, ενδιαφέρον αρθράκι! Ανέφερε όμως κάπου και τη μάστιγα του "xa0xa0xa0xa0xa"... νομίζω πως είναι σημαντικό.

α, και μια διόρθωση... είδα σε κάποιο comment που γράφατε FORUMS. Το σωστό είναι FORA, just for the record :P

Chris είπε...

Ευχαριστώ n0i2! I shall proceed to the correction :)

Chris είπε...

(αλλά που στο καλό είναι?)

Unknown είπε...

Σχετικά με το άρθρο για τους noobades.....μήπως απλά το έκανες αυτούσιο copy paste από σελίδα με φρίκτες???? Γιατί το σωστό θα ήταν να το αναφέρεις και όχι να το παρουσιάζεις σαν δικό σου.

Unknown είπε...

Mrs. Stulf είπε...

@ flons:

γουιιιιι βασικά δεν έχω ορίσει στο κεφάλι μου τους συγγραφείς ακόμα. Ψάχνω άτομα με γνώσεις σε θέματα που δεν γνωρίζω πολύ καλά εγώ, όπως mIRC, forums, chatrooms, online gaming "..."


there you go :P

Chris είπε...

@ φρουφρου:

Σελίδα με τι?

Όχι, σε διαβεβαιώ πως δεν συνηθίζω τη λογοκλοπή, 1ον γιατί σέβομαι τη δουλειά του άλλου, unlike some, και 2ον γιατί δεν χρειάζομαι πηγές από κανέναν και τίποτα για να μου υποδείξει κάτι που βιώνω εδώ και χμ, περισσότερο από 10 χρόνια? Όχι, το άρθρο, και κάθε γράμμα του, είναι 100% δικά μου.

Πέραν αυτού, νομίζω πως το στυλ γραψίματός μου είναι σχετικά χαρακτηριστικό, και σε αρμονία με αυτό του άλλου μου blog - πιστεύω πως όσοι με διαβάζουν μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό.

Ωστόσο αν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου καλό θα ήταν να παρουσίαζες κάποιες αποδείξεις, όπως κάποιο link, παρά να μου πετάς προσβολές περί λογοκλοπής έτσι ωμά, γιατί πού ξέρεις, μπορεί αυτοί οι "φρίκτες" ή ό,τι είναι αυτοί τελοσπάντων να έχουν κλέψει το άρθρο από μένα.

Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Πήγαινε στο frikipaideia και θα δεις τι λέω.

Chris είπε...

http://frikipaideia.wikia.com/wiki/Noob

Δε βρίσκω κάποιο συσχετισμό. Πέρα από το ότι το άρθρο (το οποίο δεν είναι ούτε το μισό) είναι γραμμένο στα greeklish.

Unknown είπε...

Σε κάποιο άρθρο έχει αυτό που σου λέω. Αν είδες, κάποιες λέξεις είναι bold γιατί αποτελούν παραπομπή σε κάποιο άλλο άρθο. Έτσι πέτυχα και το άρθρο που σου λέω. Όταν θα το ξαναπετύχω θα σου το κάνω paste.

Chris είπε...

Καλώς :)

 
design by suckmylolly.com