Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

8.12.09

Lesson 18: Η Μικρομαλακή και ο Gary Kildall

Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι αναγνώστες του blog γνωρίζουν την Micro$oft. Η μεγάλη εταιρία του πασίγνωστου (και κυρίως πάμπλουτου) Bill Gates ξεκίνησε το 1975 αναπτύσσοντας μεταγλωτιστές για την γλώσσα προγραμματισμού Basic για υπολογιστές Altair 8800. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 6 χρόνια για να περάσει η εταιρία από την αφάνεια που ήταν στην εμπορική επιτυχία και τα πολλά million dollars...

Η αγορά των υπολογιστών εκείνη την εποχή ήταν πολύ διαφορετική από την αγορά όπως έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής. Οι "κομπιουτεράκηδες" ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες, τους hardcore Unixάδες, που δουλεύανε με mainframe υπολογιστές συνήθως σε Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία μέσω τερματικών, και αυτούς που πίστευαν ότι τα computers θα διαδοθούν τόσο που θα βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Το πιο διαδεδομένο λειτουργικό της εποχής βέβαια ήταν το Unix, αλλά το κόστος και οι απαιτήσεις του ήταν ιδιαίτερα υψηλά και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα πρώτα βήματα του προσωπικού υπολογιστή. Στην μέχρι τότε περιορισμένη αγορά των προσωπικών υπολογιστών, ένα λειτουργικό σύστημα είχε επικρατήσει, το CP/M της Digital Research. Με πλήρες όνομα Control Program for Microcomputers, είχε αναπτυχθεί για να λειτουργεί στους πολύ διαδεδομένους επεξεργαστές της Intel 8080 και 8085 και ήταν single tasking (μία εφαρμογή ανα πάσα στιγμή) και αρχιτεκτονικής 8 bit με μέγιστη μνήμη τα 64KB.

Το λειτουργικό CP/M

Βασισμένο βέβαια στην γραμμή εντολών, έδινε πολλές δυνατότητες στους χρήστες του και είχε έτοιμους μεταγλωτιστές για την Basic και την Pascal, Word Processors, ακόμα και παιχνίδια! Όποιος ήθελε να αγοράσει προσωπικό υπολογιστή εκείνη την εποχή δεν θα διάλεγε διαφορετικό λειτουργικό.

Κάπου το 1981, η επίσης πολύ γνωστή IBM, αφού είχε απορρίψει πολλές φορές την ιδέα της ανάπτυξης προσωπικών υπολογιστών, υπέκυψε στις προτάσεις των οικονομικών αναλυτών της και αποφάσισε να εισχωρίσει και αυτή στην αγορά των PCs που μέχρι τώρα θησαυρίζανε οι Atari, Apple και Commodore. Ετοίμασε λοιπόν τον IBM 5150, το πρώτο IBM PC, με επεξεργαστή τον Intel 8088 και αναγνώστη δισκέτας. Το τελευταίο βήμα ήταν η επιλογή του λειτουργικού συστήματος. Μια γρήγορη έρευνα αγοράς, οδήγησε την IBM στην πόρτα της εταιρίας Digital Research και στο γραφείο του Gary Kildall, ιδρυτή της και δημιουργό του CP/M. Στο διαδύκτιο κυκλοφορούν πολλές εκδοχές για το τι έγινε στην συνάντηση αυτή, αλλά καμία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, η περισσότερο διαδεδομένη ιστορία λέει πως ο Kildall
ζήτησε πολλά χρήματα που η IBM δεν είχε σκοπό να δώσει.

o IBM 5150

Τελικώς, ο δρόμος οδήγησε την IBM στην Microsoft που είχε αποκτήσει μία μικρή φήμη από την Basic. Ο Gates τότε είδε την ευκαιρία που του προσφέρθηκε και χωρίς δεύτερη σκέψη, δέχτηκε να πουλήσει ένα λειτουργικό σύστημα στην IBM με τιμή 1 δολάριο ανά PC. Σημαντική λεπτομέρια όμως, η Microsoft ούτε είχε λειτουργικό μέχρι στιγμής, ούτε προλάβαινε να φτιάξει ένα από το μηδέν. Είχε όμως γνωριμίες.

Ο Gates γνώριζε τότε έναν μεγάλο προγραμματιστή, τον Tim Paterson, που δούλευε σε Unix συστήματα και είχε αντιγράψει το CP/M έτσι ώστε να μπορεί να τρέχει στον υπολογιστή του σπιτιού του που είχε επεξεργαστή Intel 8086 (μέχρι τότε δεν ήταν συμβατό το CP/M στους 8086) . Είχε ονομάσει το λειτουργικό του αυτό Quick and Dirty Operating System (QDOS) καθώς αποτελούσε μια αντιγραφή ενός άλλου εμπορικού προϊόντος. Ο Paterson πούλησε όλα τα δικαιώματα στην Microsoft για ευτελές ποσό χωρίς να γνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία θα κατέληγε στα χέρια της IBM.

Όταν τον Αύγουστο του 1981 κυκλοφόρησε το πρώτο IBM PC τα σχόλια γύρισαν όλο τον κόσμο. Το λειτουργίκο, με το όνομα MS-DOS τώρα, MicroSoft Disk Operating System, έμοιαζε τόσο πολύ με το CP/M που ο Kildall χωρίς να το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ του, μπορούσε να χειριστεί τον υπολογιστή σαν να είχε διαβάσει το εγχειρίδιο. Αυτό ήταν αρκετό. Η εμπορική επιτυχία οδήγησε την Microsoft να έχει το μονοπώλιο στην αγορά λειτουργικών συστημάτων προσωπικών υπολογιστών, και τις έδωσε τους πόρους να αντικρούσει με μεγάλους δικηγόρους σχεδόν κάθε δικαστική κίνηση της Digital Research.

Το τέλος του Gary Kildall, μεγάλου Hacker(με την ορθή έννοια) της εποχής, ήρθε 14 χρόνια αργότερα. Μεγάλος μοτοσικλετιστής και οπαδός της Harley Davidson, συνήθιζε να κυκλοφορεί σε κακόφημα μπαρ και να πίνει. Σε ένα από αυτά, στις 5 Ιουλίου ξέσπασε καβγάς και χτύπησε στο κεφάλι. 3 μέρες αργότερα, στις 8 Ιουλίου, άφησε την τελευταία του πνοή στο Δημόσιο Νοσοκομίο τουMonterey Peninsula.

Ο Gary Kildall

Ένα χρόνο αργότερα, τιμήθηκε από τον συνεταιρισμό εκδοτών λογισμικού για την συμβολή του στον χώρο των υπολογιστών. Η εταιρία του είχε κλείσει από το 1991, μην αντέχοντας την πίεση της αγοράς μετά την επικράτιση της MS.

Πηγή: Πολλά άρθρα της Wikipedia

 
design by suckmylolly.com