Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

17.10.09

Lesson 10.2 Ασαφής Λογική ή Σαφής Παραλογία;

Μετά από την σύντομη διακοπή για διαφημίσεις, επιστρέφουμε στο προηγούμενο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Στο προηγούμενο άρθρο είχα γράψει το τι είναι η Τ.Ν. και με τι (και ποιους) ασχολείται.
Ας προχωρήσουμε λίγο παραπέρα όμως τώρα, στο να αναπτύξουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξη "νοημοσύνης".
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη αλγορίθμων Τ.Ν. έχουν σαν πρωταρχικό τους στόχο και ιδανικό, την μίμηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η ίδια η λειτουργία του, μας είναι ακόμα άγνωστη, όμως βασικές αρχές και συλλογιστικές διαδικασίες έχουν μελετηθεί.

Ασαφής Λογική

Οι υπολογιστές λειτουργούν με την τεχνολογία της σαφούς λογικής. Για έναν υπολογιστή, αν τον ρωτήσεις πόσο κάνει 1+1 θα σου απαντήσει 1 (είπαμε, είναι άλγεβρα boole, δυαδικό σύστημα). Για τον υπολογιστή υπάρχει μόνο το 0 και το 1, δεν γίνεται κάτι να μην είναι ούτε 0 ούτε 1. Στην πραγματικότητα όμως αν ρωτήσουμε έναν περαστικό "ο eloydark είναι ψηλός;" θα σου απαντήσει "δεν είναι ψηλός, αλλά δεν είναι και κοντός". Μα πως γίνεται αυτό; Ε, αν τα κριτήρια για να πεις κάποιον ψηλό είναι να είναι πάνω από 1,80 και εσύ είσαι 1,79, τότε είσαι κοντός; Σαφώς και όχι. Εκεί ακριβώς έρχεται η ασαφής λογική. Είναι επέκταση της Αριστοτέλειας λογικής, και λέει ότι μια πρόταση (ο eloydark είναι ψηλός) μπορεί να είναι αληθής κατά ένα ποσοστό και όχι πλήρως.

Πλεονεκτήματα της Μεθόδου

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να ελέγξουμε και να λύσουμε προβλήματα με την χρήση υπολογιστών, που λειτουργούν σε περιβάλλον ασάφειας και αβεβαιότητας. Έτσι, μπορούμε ακόμα και σε πραγματικό χρόνο, να ελέγξουμε προβλήματα που είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα, ακόμα και χαοτικά. Και βέβαια, το αποτέλεσμα, να μην είναι ένας σκέτος αριθμός, αλλά μια λεκτική μεταβλητή που θα έχει νόημα. "Είναι ο eloydark ψηλός;" "Είναι μετρίου ύψους"

Πως λειτουργεί;

Λειτουργεί με την λογική των συνόλων. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να φανταστείτε μια συνάρτηση, μια αναπαράσταση δηλαδή.

Στο πάνω σχήμα βλέπεται την λογική των υπολογιστών, της Αριστοτέλειας λογικής, και στο κάτω σχήμα την ασαφή λογική. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια, δεν υπάρχει μόνο ψηλός και κοντός. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η μεταβλητή "ύψος του eloydark" είναι η είσοδος του συστήματος που υπολογίζει το βάρος μου, φτιάχνοντας κανόνες:
ΕΑΝ κοντός ΤΟΤΕ 60κιλά
ΕΑΝ ψηλός ΤΟΤΕ 100κιλά
θα μπορούσαμε να πάρουμε όλες τις ενδιάμεσες τιμές ακόμα και αν δεν είχαμε βάλει κανόνα, λόγο της ασαφούς λογικής.

Χρησιμοποιείται αυτό το πράμα;

Η ώρα της κρίσης, πόσο μακριά είναι αυτή η τεχνολογία από την πόρτα μας; Believe it or not, είναι ήδη στην κουζίνα σας. Τα περισσότερα ψυγεία λειτουργούν με Fuzzy Logic, ναι, αυτό είναι το Fuzzy Logic που διαφημίζουν!! Τα ψυγεία, ελέγχουν την θερμοκρασία και ανάλογα με τις ρυθμίσεις τους, ανοίγουν τον συμπιεστή, λειτουργούν τον κυκλοφορητή κ.ο.κ.
Που αλλού έχει χρησιμοποιηθεί;

  • Air Condition
  • Αυτοκίνητα (ABS, αυτόματα κιβώτια)
  • Κάμερες
  • Πλυντήρια
  • Ασανσέρ
  • Chat room (τα γνωστά μας bot)
  • Βιντεοπαιχνίδια
  • Ηλεκτρικές συσκευές
Και σε πολλά άλλα...

15.10.09

Lesson 15: Pedobear for president!



Ω, ναι! Το διασημότερο ίσως meme στο 4chan, το τρισχαριτωμένο και άκρως αξιαγάπητο αρκουδάκι με τάσεις παιδεραστίας -το pedobear- είναι εδώ για να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα λούτρινα.



Αν κοιμάσαι ακόμα αγκαλιά με αρκουδάκια, εδώ είναι ένα καλό σημείο για να σταματήσεις να διαβάζεις (εκτός αν έχεις πικάντικες φαντασιώσεις με αυτά)...





Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, υπάρχει μια υποσεινήδητη ταύτιση ανάμεσα σε αυτό το γλυκό αρκουδάκι και τους χρήστες του εν λόγω ιστοτόπου, με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει συνεχώς και η συχνότητα εμφάνισής του σε άκυρα threads να αυξάνεται.

Αν συνδυάσουμε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του αγαθού αυτού αρκούδου με τους "ελαφρών ηθών" κανόνες του 4chan, βλέπουμε να ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για τους απανταχού ερασιτέχνες του photoshop. Προφανώς δεν πρόκειται να ποστάρω κάτι τέτοιο εδώ επειδή "κάποια" θα έρθει μέσα απο τη γραμμή του τηλεφώνου για μια βόλτα και τα οπίσθιά μου θα μείνουν μισά, άρα μόνο μια επίσκεψη θα σας πείσει αν σταθείτε τυχεροί.



Φυσικά δεν λείπουν και οι παραλληλισμοί με τον εθνικό ήρωα του κράτους του 4chan, τον V.


Και επειδή δεν κάνουμε μπακαλοδουλειές, αυτό το άρθρο έχει πιστοποιηθεί κατά ISO:9001 και έχει σφραγίδα ποιότητας.

He approves! Do you?

8.10.09

Lesson 14: Dad... I AM socialising with other people...


"Πέμπτη πρωί και η κούτα lexotanil που έχω παραγγείλει δεν έχει φτάσει ακόμα. Δεν έχω βγεί από το σπίτι εδώ και 4 μέρες και σχεδόν έχω ξεχάσει τι σημαίνει human being.

Αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβάλλομαι! Ευτυχώς υπάρχει το Wow και οι φίλοι μου..."

Αν και η προηγούμενη δήλωση εμπεριέχει αρκετές δόσεις ειρωνείας, είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε ακούσει για αυτά τα παιχνίδια στα οποία μπορείς να συνδεθείς ονλάιν και να παίξεις ταυτόχρονα με άλλους παίχτες all around the globe. Και είμαι ακόμα πιο σίγουρος ότι όλοι σας έχετε ακούσει έστω μια φορά τα ονόματα World of Warcraft και Lineage 2.

Αυτό που πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας σήμερα είναι η αρχή του κακού και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την καταστροφή εκατομμυρίων αθώων νέων, αρχίζοντας με ένα motivator εφόσον τώρα πια ξέρετε τι είναι. :P



Όλα άρχισαν το 1973 όταν κάποιοι ,δουλευταράδες προφανώς, τεχνικοί της ΝΑSA , αποφάσισαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις γνώσεις τους για να δημιουργήσουν το πρώτο διαδικτυακό first person shooter στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Και το όνομα αυτού... Maze War. Σε αυτό το παιχνίδι έπαιρνες τον ρόλο μιας αηδιαστικής ματόμπαλας η οποία κυνηγούσε τις ματόμπαλες άλλων real life παιχτών μέσα σε έναν εικονικό λαβύρινθο προσπαθώντας να τις βγάλει από την μέση. In the end there can be only one (matobalo).






Ξεκίνησε να τρέχει στα υπερσύχρονα για την εποχή του Imlacs PDS-1, μετά μεταφέρθηκε στα MAC του MIT ,για να καταλήξει στα Xerox Altos με online πλατφόρμα τoν μπαμπά του Internet, Arpanet.



H συνέχεια ήρθε με το Adventure του Will Crowther για το DEC-PDP-10 το 1975 . Αρκετόι από εσάς, ειδικά οι παλαιότεροι, θα αναγνωρίσετε το interface του πρώτου adventure game που φτιάχτηκε ποτέ.





Ώσπου φτάνουμε στο 1978 , όπου ένας εξαίρετος φοιτητής του Essex ονόματι Roy Trabshaw, έφτιαξε το MUD. Ένα παιχνίδι tribute στο Zork , το οποίο δημιουργήθηκε έτσι ώστε οι φοιτητές του πανεπιστημίου να έχουν κάτι να κάνουν την ελεύθερη ώρα τους. Όταν την δεκαετία του 1980 οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν πλέον πραγματικότητα και άρχισαν να εισρέουν στα αμερικανικά σπίτια, και οι πρώτοι online service providers, όπως η Compuserve, άρχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω modems των 300 με 400 bits, το MUD έγινε το πρώτο official online multiplayer game. Η διορατικότητα των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με το παιχνίδι ήταν τόσο μεγάλη που είχαν παραποιήσει τα αρχικά του και το φώναζαν Multi Undergraduate Destroyer, λόγω της δημοτικότητας που είχε αποκτήσει και του χρόνου που σπαταλούσαν οι φοιτητές για να είναι online. Ασχολίαστο.



Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν άρχισαν όλα. Την επόμενη φορά θα περάσουμε στην επόμενη γενιά των Μmorpgs και στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Cheers m8s.

Lesson 13: Motivators

Όλοι σας έχετε δει motivators, αλλά δεν ξέρετε τι είναι.

Σε αυτό το υπεραπλουστευμένο και μη-αναλυτικό άρθρο μου (είχα μεγάααλη μέρα σήμερα) θα απαντήσω σε αυτό το συγκλονιστικό ερώτημα: "ΤΙ σκατά είναι αυτές οι εικόνες με μαύρο φόντο και κείμενο?"

Τα so-called "motivators" είναι πόστερ που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε αμερικάνικά και βρετανικά σχολεία, και έχουν στόχο την παρακίνηση: το μαύρο φόντο προκαλεί άμεση εστίαση στην εικόνα, στη συνέχεια ακολουθεί η λέξη-έννοια που πρέπει να τονιστεί, και από κάτω ένα σχόλιο επί τούτου.

Φυσικά, αυτό στα χέρια του 4chan έγινε ακόμα ένα Internet meme.

Δε νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο να εξηγήσω. Απολαύστε.
































5.10.09

Lesson 12: Τι να τα κάνεις τα PC αν τα έχεις μόνο 'συ;

Αν και λογικά θα έπρεπε να γράψω την συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου, με τίτλο κάτι σαν Lesson 10.2, αποφάσισα να αλλάξω θέμα παροδικά, μιας και οι μέρες αυτές (ξέρετε, οι εκλογικές ντε) προσφέρονται για χαρακτηρισμό και καυτηριασμό του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Χρόνια τώρα, κονδύλια και παρακονδύλια ξοδεύονται τόσο από την πλευρά της Ε.Ε. όσο και από την χώρα μας ανεξάρτητα, με σκοπό την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών των δημοσίων υπηρεσιών.

OLPC αλα Ελληνικά
Θα αναφέρω σαν παράδειγμα, την πρόσφατη απόφαση για την επιχορήγηση κάθε παιδιού που εισέρχεται στο Γυμνάσιο για την αγορά ενός φορητού υπολογιστή! Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φορητών αυτών για πρώτη φορά με εξέπληξαν ευχάριστα! Επιτέλους μιλάνε για εγκατεστημένο λειτουργικό λίνουξ! Βέβαια είναι τουλάχιστον αστείος ο τρόπος που θέσανε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επιδόσεων. Επεξεργαστής >=32 bit και συχνότητας >=1,3GHz, φαίνεται λες και ο άνθρωπος που τα έθεσε είναι κανένας υπάλληλος αλυσίδας υπολογιστών! Κύριοι στα υπουργεία, οι επιδόσεις ενός υπολογιστή δεν κρίνονται απο τα GHz του, με κάτι τέτοια κριτήρια αγοράζαμε στο δημόσιο Pentium 4 όταν είχαν βγει οι Core 2 Duo! Υπάρχει διεθνής οργανισμός που ειδικεύεται σε αυτό το πεδίο. Γιατί δηλαδή να αναγκάζετε στην επιλογή μόνο ενός επεξεργαστή. Είναι σαφές ότι με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ορίσατε, μόνο ο επεξεργαστής Intel Atom υπάρχει στην αγορά, αν αυτό δεν είναι μονοπώλιο, τότε ποιο είναι;
Παρόλα αυτά δεν μπορώ παρά να έχω μια τέτοια εικόνα στο μυαλό μου
Το οποίο πιθανότατα να εξελιχθεί σε κάτι καλό.

Δημόσιες Υπηρεσίες
Εδώ είναι που πιάσαμε τα λεφτά μας! Καιρό τώρα εξυγχρονίζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών γίνεται η μηχανογράφηση όλων των σημαντικών εγγράφων. Ο πολίτης μπορεί πολύ εύκολα, από το σπίτι του να πάει στην ιστοσελίδα του ΑΜΚΑ για παράδειγμα και να ενημερωθεί για το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης που έχει... ή μήπως όχι;
Πως είναι δυνατόν μια υπηρεσία που διαφημίζει εδώ και καιρό αυτές τις υπηρεσίες της, να υπολειτουργεί ακόμα; Και ενώ αν βρεθείτε σε ένα ΚΕΠ για να μάθετε το ΑΜΚΑ σας θα σας βρουν κανονικά, στην ιστοσελίδα, άλλοι υπάρχουν και άλλοι όχι. Μην τολμήσετε βέβαια να ρωτήσετε το γιατί... που να ξέρουν οι άνθρωποι έτσι και αλλιώς; Μόνο μία λογική εξήγηση υπάρχει, χρησιμοποιούν άλλη βάση δεδομένων για την ιστοσελίδα και άλλη για την υπηρεσία στο ίδιο το ΚΕΠ. Ο λόγος που γίνεται αυτό; Μάλλον φοβούνται τους χάκερ...

Εκλογές 2009
Άφησα για το τέλος το καλύτερο... Χθες ελπίζω να το γνωρίζατε ότι είχαμε εκλογές, βέβαια και να μην το ξέρατε, δεν χάσατε και τίποτα... Πριν από αυτές βέβαια είχαν φροντίσει να απαγορεύσουν τα κάθε είδους polls, ακόμα και στα blogs. Αλήθεια σας λέω, φοβήθηκαν όλοι οι μπλόγκερς και δεν τολμήσαν να ανεβάσουν ούτε ένα poll για το "Ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός;". Έτσι και αλλιώς, ακόμα και στο facebook που κυκλοφορούσε ένα τέτοιο quiz, όλοι τον Picachu ψηφίζανε...
Θέλετε να μάθετε λοιπόν με ποιο High Tech πρότυπο επικοινωνίας έστελναν τα αποτελέσματα τα εκλογικά κέντρα στο υπουργείο;
Είστε έτοιμοι;
Πάρτε μια βαθιά ανάσα...

Άλλη μία...

Με SMS!!
Ναι, έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στα πρότυπα της κινητής μετά από την Siemens οπότε δεν έχουν να φοβούνται τυχόν αλλοιώσεις στα αποτελέσματα! Για άλλη μια φορά λοιπόν, συγχαρητήρια στο Ελληνικό κράτος, γιατί μας κάνει να νιώθουμε ότι τα χρήματα μας δεν πάνε χαμένα!
Εγώ πάντως αν ήμουν στην εφορευτική θα πρόσφερα απλόχερα το κινητό μου για να σταλούν τα αποτελέσματα!
Φαντάζεστε χαρά ο Γιωργάκης μόλις θα διάβαζε το μήνυμα της επιτυχίας από το μαϊμουδάκι;

1.10.09

Lesson 11: (αν)Επίσημο Ιντερνετικό Λεξικό

Αγαπητέ χρήστη ίντερνετ. Είσαι στον υπολογιστή και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Η βαρεμάρα σου έχει βαρέσει κόκκινο; Η προοπτική της βουτιάς απο το μπαλκόνι φαίνεται σχεδον δελεαστική; Το 4chan είναι εδώ για σένα, για να σου προσφέρει ατελείωτες ώρες καθαρής, ανόθευτης και καθόλου καμένης διασκέδασης! (με κάθε σύνδεση, δώρο καραμελίτσα)

Και πες οτι μπήκες. Όλα καλά ως εδώ. Αλλά όσο κι αν ξέρεις διάφορες ιντερνετικές εκφράσεις, όση φαντασία κι αν έχεις αγαπητέ χρήστη θα τα βρείς κομματάκι σκούρα.

Για να μη λές λοιπόν οτι σε στέλνουμε ξεβράκωτο στ' αγγούρια, ακολουθεί μια λίστα με μερικούς συχνά χρησιμοποιούμενους ορισμούς όχι μόνο στο 4chan, αλλά και σε πολλούς άλλους παρόμοιου ενδιαφέροντος ιστότοπους. Μη σας πούνε και newfags...

(Δεν είναι αλφαβητικά για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά κυρίως επειδή βαριέμαι.)


  • rule 34 : "Αξίωμα" που επιμένει πως: There is sex of everything (εννοεί πραγματικά για τα πάντα)

  • moar : έκκληση για περισσότερες εικόνες απο το συγκεκριμένο θέμα
  • sauce : η πηγή-προέλευση των εικόνων ενός θέματος
  • Tits or GTFO : ευγενικότατα λέμε στον OP να ποστάρει... κάτι, αλλιώς να την κάνει με ελαφρά

  • tiem for teh ... : (time for the) ποστ που ξεκινάει να ποστάρει εικόνες ενός γνωστού meme
  • OP : original poster, αυτός που δημοσίευσε την πρώτη εικόνα στο συγκεκριμένο thread
  • pic unrelated : η εικόνα είναι εντελώς (μα εντελώς) άσχετη με το θέμα του ποστ

  • this is now a ... thread : ξαφνικά κάποιος αλλάζει το θέμα ενός thread
  • over 9000 : ειρωνικά το "πολύ"
  • in return ... : ο OP ζητάει μια εικόνα σαν αντάλλαγμα για μια άλλη (so obvious)
  • newfag/oldfag : νέος/παλιός καμένος


Αν μπείτε, προσέξτε μη σας στήσει παγίδα ο pedobear, μην σας επιτεθεί η endcat και μη σας φάνε τα mudkipz.
May Raptor Jesus be with you.

Bump for great justice! Ima out.

 
design by suckmylolly.com