Nαι, τώρα όλοι ξέρουν τι είναι το Internet.

Ξέρουν τι έιναι το msn, το hi5, το facebook, άντε και το youtube. Ας μάθουμε λοιπόν και κάτι περισσότερο.

Μέσα από  αυτό το blog οι καμμένοι guest συντάκτες και εγώ σαν καμμένη χωστ θα σας μεταφέρουμε λίγη από την ιντερνετική μας κουλτούρα, χωρίς τεχνικούς όρους, επαγγελματικές γνώσεις, και χωρίς καμία εγγύηση βεβαίως ότι αυτά που θα διαβάζετε είναι 100% ορθά. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για προσωπική οπτική γωνία και έρευνα για κάθε θέμα με κύριες πηγές το ίδιο το διαδίκτυο, που από τη φύση του είναι κάτι φλου και αβέβαιο, μιας και σπανίως μπορείς να ξέρεις αν αυτά που διαβάζεις σε αυτό είναι όντως αλήθεια.

Welcome και καλή διαμονή. 

29.7.09

[Special] BANNERS!

Feel free to use the following wherever you like!

Δεχόμεθα και requests για διαφορετικά είδη banner.

Για κάθε release νέου banner, αυτό το ποστ θα ανανεώνεται.

Οποιαδήποτε συζήτηση, παραγγελιά και γενικότερα ό,τι σκατά αφορά τα banners, θα ήθελα να λαμβάνει χώρα στα comments του παρόντος post, για λόγους οργάνωσης και προσωπικής μου διευκόλυνσης. Με δυο λόγια αν αναφερθούν τα banner αλλού θα σας κλάσω πατόκορφα και μην απορήσετε γιατί.

Σε περίπτωση προβλήματος επικοινωνήστε μαζί μας asap (as soon as possible ρε).

NOTICE: Το λευκό πλαίσιο είναι αποτέλεσμα του template του blog μας και δεν περιλαμβάνεται στο κανονικό σχέδιο. Ωστόσο αν κάποιος θέλει κάτι τέτοιο, ας μου το πει σε comment σε αυτό το post κι εγώ θα το φροντίσω. :)

 

Main Banner

HTML CODE:

FORUM CODE 1:

FORUM CODE 2:

 

Funky Banner

HTML CODE:

FORUM CODE 1:

FORUM CODE 2:

 

Sidebar Banner

HTML CODE:

FORUM CODE 1:

FORUM CODE 2:

 

Ειλικρινά δεν θυμάμαι να έχω ξανακουραστεί τόσο με HTML στη ζωή μου. Ευχαριστώ.

25.7.09

Lesson 10.1: Τεχνητή Νοημοσύνη VS Ανθρώπινη Βλακεία, σημειώσατε 2

Με αυτό το post ξεκινάω μια μικρή σειρά από μαθήματα και ηθικά ερωτήματα σε σχέση με την Τεχνητή νοημοσύνη (Τ.Ν.) και της εφαρμογές αυτής. Το άρθρο αυτό είναι το πρώτο και έχει κυρίως εισαγωγικό περιεχόμενο, θέματα προς συζήτηση όπως φαίνονται από την σκοπιά του απλού ανθρώπου, σχετικά με τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν οι υπολογιστές αρχίζουν και "σκέφτονται".

Το ερώτημα που είχε ο άνθρωπος από την μέρα που κατασκεύασε τους πρώτους υπολογιστές ήταν αν αυτή του η κατασκευή θα ξεπεράσει ποτέ και τον ίδιο σε νοημοσύνη. Σίγουρα ακόμα είμαστε πολύ πίσω από αυτό το στάδιο, όμως έχουν γίνει γενναία βήματα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Τ.Ν. που μπορούμε να υποθέσουμε ότι θέτουν γερά θεμέλια για τα επόμενα βήματα της.

Τι ορίζουμε όμως ως τεχνητή νοημοσύνη;

Ακόμα και σήμερα, δεν έχει δοθεί ένας πλήρης και σαφής ορισμός της Τ.Ν. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είναι η νοημοσύνη των μηχανών και το επιστημονικό πεδίο που προσπαθεί να την πετύχει. Είναι τόσο δύσκολος ο ορισμός της Τ.Ν. για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει ένας σαφής ορισμός για το τι είναι η ανθρώπινη νοημοσύνη.

Με τι ασχολείται η Τ.Ν.;

Η Τ.Ν. ασχολείται με τα προβλήματα που απαιτούν διαδικασίες συλλογιστικές και εξαγωγής συμπερασμάτων σε προβλήματα είτε ιδιαίτερα χαμηλής πολυπλοκότητας είτε υπερβολικά υψηλής. Όλα αυτά τα προβλήματα που στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ιδιαιτέρως απλοϊκά, σε έναν υπολογιστή είναι συνήθως ιδιαίτερα απαιτητικά. Αναγνώριση σχημάτων και εικόνων, αναπαράσταση γνώσης, χρήση φυσικής γλώσσας, κίνηση στον χώρο, κοινωνική επαφή.

Πότε έχουμε πετύχει το απόλυτο;

Ένας Μαθηματικός, ο Alan Turing το 1950 έκδοσε στο περιοδικό Mind ένα άρθρο που περιεγραφέ αυτό που σήμερα θεωρείται το απόλυτο τεστ τεχνητής νοημοσύνης.





Το τεστ αυτό, που φαίνεται στην εικόνα, απαιτεί 2 ανθρώπους και το σύστημα Τ.Ν. σε δύο διαφορετικά δωμάτια. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο ένα δωμάτιο κάνει ερωτήσεις στο άλλο δωμάτιο που βρίσκονται το σύστημα και ένας άλλος άνθρωπος. Μπορούμε να δηλώσουμε πως έχουμε πετύχει Τ.Ν. όταν με τις απαντήσεις που θα λαμβάνουμε δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος από τους δύο δεν είναι άνθρωπος. 

Τι πεδία εφαρμογής έχει;

Εδώ είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο ηθικό δίλημμα. Με απλή επαγωγική σκέψη μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ένα Σύστημα Τ.Ν. που περνάει το τεστ Turing μπορεί να κάνει ότι κάνει και ένας άνθρωπος. Το θέμα είναι, εμείς το εμπιστεύομαστε τόσο ώστε να του δώσουμε μια τόσο σημαντική θέση; Σε πολλά συστήματα παραγωγής και διάγνωσης βλαβών, έχουν εγκατασταθεί συστήματα Τ.Ν. και ασαφούς λογικής που λειτουργούν με επιτυχία, αλλά εκεί δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, και το επίπεδο της ελευθερίας αποφάσεων είναι περιορισμένο. Θα εμπιστεύομασταν όμως ένα σύστημα Τ.Ν. να ελέγχει τα οπλικά συστήματα ενός κράτους; Ειδικά με την προβολή ταινιών όπως Terminator και A.I. η ανθρώπινη κοινή γνώμη έχει μόνιμα καταστροφικές ιδέες για την εφαρμογή των υπολογιστών σε θέσεις υψίστης σημασίας. Δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ, όμως, γνωρίζοντας την μέχρι τώρα πρόοδο της Τ.Ν. μπορώ να πω ότι αυτό που πρέπει να φοβόμαστε είναι την ανθρώπινη βλακεία, καθώς ακόμα και σήμερα νικάει κάθε μέθοδο τεχνιτής αλλά και πραγματικής νοημοσύνης, αποδεικνύοντας ότι ο Δαρβίνος δεν είχε απόλυτο δίκιο...

18.7.09

Lesson 9: At least i have chicken...

Προειδοποίηση : Το παρακάτω άρθρο ενδέχεται να μην προκαλέσει κανένα απολύτως ενδιαφέρον σε όσους δεν έχουν έστω μια υποτυπώδη σχέση με το Wow ή τουλάχιστον επαφή με κάποιον ο οποίος είναι καμμεν....εεεε...χμμμ..... να "παίζει" Wow.

Υ.Γ. Για τους τελείως άσχετους ( οι οποίοι ευελπιστώ να παραμείνουν άσχετοι εκτός των πληροφοριών που θα αποκομίσουν παρακάτω, εάν συνεχίσουν να διαβάζουν. Ειλικρινά, το λέω γιατί σας νοιάζομαι αγαπητοί μου αναγνώστες.) το WoW αποτελεί συντομογραφία του δημοφιλέστατου online rpg της Blizzard , World of Warcraft.

Προτού συνεχίσω, θα παρακαλούσα όλους εσάς τους γενναίους που αποφασίσατε να πάτε ένα βήμα παρακάτω να δείτε το παρακάτω βίντεο :






Είμαι σίγουρος ότι όσοι δεν έχετε ιδέα από το παιχνίδι δεν καταλάβατε και πολλά εκτός από έναν τυπά να φωνάζει "Leeroy Jenkinsssss".
Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Μια παρέα από παίχτες συζητάνε για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν στην αποστολή που πρέπει να ολοκληρώσουν καθώς ένας από αυτούς , ο "Leeroy Jenkins" όπως λέγεται το όνομα του χαρακτήρα, είναι μακριά από τον υπολογιστή και δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα. Όλη αυτή η προετοιμασία χαραμίζεται όταν ο "Leeroy" επιστρέφει και χωρίς να ξέρει τι έχει συζητηθεί ορμάει στην μάχη φωνάζοντας το όνομα του ως ιαχή πολέμου. όταν όλοι οι χαρακτήρες καταλήγουν νεκροί, η μοναδική αντίδραση του "Leeroy" ήταν η εξής... : "At least i have chicken".

Η όλη φάση αποτέλεσε το σημαντικότερο meme στην ιστορία του παιχνιδιού καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα internetικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων.
Ο ίδιος ο Ben Schultz , στον οποίο ανήκει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν θα μπορούσε να προβλέψει την έκταση την οποία θα έπαιρνε το συγκεκριμένο meme από την στιγμή που το guild του δημοσίευσε το video στο internet.





Για αρχή, η Toyota χρησιμοποίησε το περιστατικό του video για να προβάλει μια διαφήμιση ενός μοντέλου της :



Στην συνέχεια η Blizzard χρησιμοποίησε το όνομα του στο αντίστοιχο trading card game αλλά και στο miniature game της :



http://entertainment.upperdeck.com/wowminis/includes/miniviewer.aspx?id=087


Επίσης αναφέρθηκε σε σχετική ερώτηση στο δημοφιλές αμερικανικο παιχνίδι Jeopardy :



In the end , η Blizzard του απέδωσε τον τελικό φόρο τιμής. Υστεροφημία στο ίδιο το παιχνίδι. Οποιοσδήποτε πήγαινε στο μέρος στο οποίο διαδραματίστηκε το γεγονός και σκότωνε 50 μικρά δρακάκια σε 15 δευτερόλεπτα ξεκλείδωνε το επώνυμο "Jenkins" ΄ώστε να εμφανίζεται μετά το όνομα του χαρακτήρα του. Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος ο Ben δεν το έχει καταφέρει ακόμα. :P



Για όσους γουστάρουν να το κοιτάξουν και λίγο παραπάνω σας παραθέτω τον παρακάτω ιστότοπο, ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ.
Cheers. ;)

15.7.09

Lesson 8: The 1% Rule

Δεξου το. Εισαι μικρος. Παντα αβοηθητος, συχνα συγκλονισμενος στην απεραντοσυνη του συμπ..εεε του Internet. Νιωθεις ισως πως το δικο σου δεν περναει. Πως οτι και να πεις χανεται μεσα στο εικονικο πληθος. Βασικα δηλαδη ενω νομιζεις οτι στο net ξεφευγεις απο τα παιδικα τραυματα απο το φατουρο και το σνομπαρισμα των ομοτιμων σου, απλα το ξαναζεις σε ενα αλλο επιπεδο.

Ο Villfredo Pareto, το 1906, Ιταλος στην καταγωγη, εκανε την παρατηρηση οτι 80% της γης στη χωρα του ανηκε στο 20% του πληθυσμου. Σ'ενα απο τα βιβλια του το 1909 εγραψε πως κατανεμεται ο πλουτος (με την περιφημη Pareto κατανομη), οπως πιστευε σε ολες τις κοινωνιες ανεξαρτητως ηλικιας και γεωγραφιας.

Λιγο αργοτερα, ο J.Juran προτεινε, προς τιμη του Pareto, μια αναλογη αρχη που βρηκε εφαρμογη σε πολλα πεδια πχ. business, computer science κλπ. Καποιοι λενε οτι βρισκει εφαρμογη και σε απλα καθημερινα πραγματα. Παραδειγμα: φορας το 20% των ρουχων σου 80% του χρονου.

Τι σχεση εχουν ολα αυτα τα καμμενα μεταξυ τους και με τα Ιντερνετς;

Ανεχτειτε με λιγο ακομα, και ας επισκεφθουμε ενα τυχαιο forum μαζι. Παμε στο google, γραφουμε μαζι "f-o-r-u-m", πατα Νιωθω Τυχερος, γιατι σημερα ειναι η τυχερη σου μερα. Καταληγουμε στο φλωρουμ της ας την πουμε επιλογης σας. Αν δεν ξερετε ακομα τι ειναι ενα forum, μη σας απασχολει, γιατι δεν προκειται να σας πω σημερα.

Πισω στο θεμα μας! Ψαχουλεψτε ενα link ονοματι "Members List". Κλινκ. Ψαχουλεψτε ενα αλλο ονοματι "Posts". Κλινκ. Βλεπετε που το παω; Πιθανοτατα θα βλεπετε μπροστα σας καποια ατομα με αριθμο ποστ 10,000+ αν καταληξατε οπως εγω σ'ενα forum με 17000 μελη, εαν δοκιμασετε ομως να δειτε την 10η-20η-30η σελιδα των αποτελεσματων θα δετε τον αριθμο των ποστ να πεφτει στο 20-30.

Τι θες να πεις;

Επειδη ο κ.Pareto δεν ηταν αρκετος στους Ben McConnell & Jackie Huba, διατυπωσαν τη θεωρια πως μολις 1% των "συμμετεχοντων" σε μια ηλεκτρονικη κοινοτητα (οπως τα fora) πραγματικα συμμετεχουν, ενω το 99% απλα "κρυβονται" ειτε προς αναζητηση κατι συγκεκριμενου ή γενικα απλα κοιτουν το περιεχομενο για τους δικους τους αστειους λογους. Δηλαδη η αρχη του Pareto με διαφορετικα νουμερα; γιατι διαφορετικα; τραβατε ρωτηστε τους, πιθανοτατα το 1 ηταν ο τυχερος τους αριθμος..

Ε, και;

Εκεινο το 99% (lurkers) στο οποιο πιθανοτατα (ειπαμε, 99%) ανηκεις περιλαμβανει ενα σωρο διαφορετικους e-χαρακτηρες, απο τελειως αχρηστα οντα μεχρι ακρως επικινδυνους ψυχοπαθεις. Γενικα οι lurkers δεν συμμετεχουν για πολλους λογους, ομως εχουν και πολλα κοινα. Δεν απαντουν, αλλα διαβαζουν τα παντα. Τις περισσοτερες φορες ειναι τελειως ακακοι, δεν επηρεαζουν το γενικο περιβαλλον ενος forum και τις περισσοτερες φορες η σιωπη τους αντανακλα μια επιφυλακτικοτητα, σαν αυτη ενος νεου μελους σε μια κοινοτητα ο οποιος χρειαζεται ενα διαστημα προσαρμογης. Μακρινοι συγγενεις των leechers, οι οποιοι προσπαθουν να επωφεληθουν απο ..εμ, τα παντα, χωρις να δωσουν κατι σε ανταλλαγμα και στη συνεχεια προσπαθουν να φυγουν απαρατηρητοι, ενας lurker μπορει αναλογα να ψαχνει για τα αδυνατα σημεια των χρηστων, πριν μεταμορφωθει σε κατι πιο διασκεδαστικο οπως το troll. Κατα κανονα τετοιες μεταμορφωσεις αλλαζουν ριζικα ενα forum - ειτε το troll θα εκδιωχθει κακην κακως και η διασκεδαση θα λαβει τελος αδοξα ή το troll θα αποκτησει το πανω χερι (αν εχει και τετοιες προθεσεις) και το forum εντελει θα ερημωσει και η διασκεδαση θα λαβει τελος (χα!). Χωρις να γινει τιποτα τετοιο αποκαλυπτικο, ισως αλλα μελη απλα να ενοχλουνται που καποιοι παρακολουθουν τα γραφομενα τους χωρις να ξερουν γιατι, και αυτο επισης μπορει να οδηγησει σε περιεργα φαινομενα.

Βασικα το 1% rule ειναι η αιτια που δε βρισκετε αυτο που ψαχνετε, οταν τα κομματια με χρησιμες πληροφοριες χανονται μεσα στα "συμφωνω" και τα flame wars.

Κοινως, ολοι αυτοι που καθονται με τις ωρες μπροστα στο pc ειναι σπανια αυτοι που εχουν κατι να πουν.

Ciao.

8.7.09

Lesson 7: 'Cause none of us is as cruel as all of us

Κάνοντας ένα διάλειμμα από την νέα εύφλεκτη σαπίλα που με κυνηγάει αυτές τις μέρες και λέγεται Vampire the Masquerade - και αποφεύγοντας πεισματικά να κάνω format στο pc μου, στρώνομαι επιτέλους στον κώλο μου και σας παρουσιάζω ένα από τα αγαπημένα μου "ευρήματα" (και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη γιατί κυριολεκτικά ήταν μια ανακάλυψη για μένα) ή "φαινόμενα" ή όπως θέλετε πείτε το στο Internet: το κίνημα "Anonymous".

Who is Anonymous?

Το κίνημα αυτό πήρε το όνομά του από αυτό ακριβώς που είναι: ανώνυμο. Περιλαμβάνει κάθε περιπλανόμενο καμμένο ιντερνετόβιο που συμμετάσχει σε μία συζήτηση, χωρίς να δίνει στους υπόλοιπους χρήστες κανένα άλλο στοιχείο για τον εαυτό του, πέρα από το μήνυμα που θέλει να περάσει. Οι ανώνυμοι μπορούν να βρεθούν σε chatrooms, fora (και όχι forums, όπως επισήμανε αγαπητός αναγνώστης και τον ευχαριστώ), και φυσικά, σε τεράστιους αριθμούς, στο γνωστό πλέον σε όλους σας 4chan. Στην ουσία, στο κίνημα αυτό μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ασχέτως ιδεών και δημογραφικών χαρακτηριστικών - πολύ πιθανόν να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, αγαπητέ αναγνώστη. Και καθώς δεν υπάρχει καμία δομή στην οργάνωση τους, πέρα από τη μαζική δράση, καθένας μπορεί εκεί μέσα να γίνει από ηγέτης μέχρι λαντζέρης, εκτελεστικό όργανο, ή τυχαίος περαστικός.

Wait - am I one of them?

Αν είσαι καμμένος με το Internet, ναι, πολύ πιθανόν να είσαι, ή να είχες υπάρξει στο παρελθόν. Το να είσαι "anonymous" δεν χρειάζεται κάρτα μέλους, συνήθως αρκείται στην υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, ενέργειας ή χρήσης ορισμένου λεξιλογίου και διαφόρων memes που κυκλοφορούν στο Internet, και ιδιαίτερα στο forum του /b/. Η μόλις ενός χρόνου or so εμπειρία μου στο σκάλισμα γύρω από το κίνημα έχει αποδείξει πως και τα 4 άτομα που γνωρίζω και τα οποία ασχολούνται με Internet από τότε που ήταν στο δημοτικό (συμπεριλαμβανομένου εμένα) έχουν υπάρξει και μάλιστα εν αγνοία τους μέλη της εν λόγω ομάδας.

So what does Anonymous do?

Στην ουσία η ομάδα αυτή δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, τουλάχιστον όχι πάντα. Πρόκειται για ένα μεγάλο, μαζικό δέκτη και επεξεργαστή πληροφοριών. Οι δραστηριότητες του ποικίλουν από το σχολιασμό και την αναζήτηση πηγών (also known as "moar" - ναι κι αυτό στο 4chan έχει τις ρίζες του) μέχρι τη γελοιοποίηση και την οδηγία στην αυτοκτονία, τις προσωπικές επιθέσεις ή και τις επιθέσεις σε ομάδες και μειονότητες, τα χυδαία αστεία περί παιδεραστίας, την ανάδειξη προσωπικοτήτων ή το ανελέητο spamming και βομβάρδισμα αυτών, τις επιδρομές και την καταστορφή forum και chatroom, και πολλά πολλά άλλα.

So they are bad guys?

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση - είναι ο ίδιος ο άνθρωπος κακός από τη φύση του, κυνικός, επιθετικός, διεστραμμένος? Το ίδιο ισχύει και για το anonymous. Στην ουσία, αν το πάρει κάποιος πιο κοινωνιολογικά, είναι από τα πιο raw πράγματα που θα μπορούσε κανείς να βιώσει, ίσως καποιες φορές τόσο επιτηδευμένα raw που καταλήγουν υπερβολικά ή ψεύτικα. Όμως είναι και τα 13.000.000 στελέχη του anon παγκοσμίως παιδεραστές, κοπρολάγνοι, ρατσιστές, φαλλοκράτες, και φιλήδονοι για κάθε τι σοκαριστικό, αηδιαστικό και άσχημο? Πολύ πιθανόν όχι. Αλλά μέσα από μια τόσο γιγαντιαία ανώνυμη ομάδα ανθρώπων, καθένας βρίσκει την ευκαιρία να δοκιμάσει το πόσο μακριά μπορεί να πάει, πόσο κάφρος μπορεί να γίνει, πως μπορεί να ξεσπάσει για όλα όσα τον ενοχλούν, χωρίς να πληρώσει το παραμικρό τίμημα (δεν είναι τυχαίο πως παρά το άπειρο παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί σε fora όπως το /b/ σε όλη την ιστορία του anonymous έχει αναγνωριστεί και συλληφθεί μόλις ένα άτομο -πατώντας το λινκ θα δείτε εκτός των άλλων και το πιο μικρό πέος του σύμπαντος, αλήθεια- το οποίο μάλιστα το έδωσε το ίδιο το anonymous, στεγνά). 

Why are they so important?

Ο σημαντικότερος λόγος που το anonymous μπορεί να θεωρηθεί μάλλον το σημαντικότερο επίτευγμα και δείγμα Internet κοινωνίας, είναι ότι ουσιαστικά δουλεύει. Σκεφτείτε το - εδώ κάποιες φορές, άτομα που γνωρίζονται μετάξύ τους εδώ και καιρό μέσω Internet, συχνά διστάζουν να εμπιστευτούν το ένα το άλλο, να ακολουθήσουν οδηγίες, και συναντηθούν από κοντά. Το anonymous έχει καταφέρει το άκρως αντίθετο, και έχει κατορθώσει να αποκτήσει ενεργά "μέλη" ή "οπάδούς" ή όπως θέλετε πείτε το, συνειδητά ή και όπως και είπα πιο πάνω, ασυνείδητα, χωρίς καν να προσπαθήσει, και χωρίς την ύπαρξη καμιάς καθοδήγησης ή ιεραρχίας.

  • Ασυνείδητα γιατί?

Ας πάρουμε ένα κλασσικό παράδειγμα σταθμό στην ιστορία του Anonymous: το περίφημο "Habbo Hotel Raid". Για όσους δεν γνωρίζετε, το Habbo Hotel είναι ένας μάλλον παιδικός Virtual World (κάτι μεταξύ playmobile και chatroom), ο οποίος όταν ήμουν ακόμα νέα και αθώα (αχ) είχε πολύ μεγάλο σουξέ, σε άτομα ηλικίας 10 - 15 χρονών. Ωραίες εποχές, αλλά για τώρα δεν ξέρω. Στο Habbo λοιπόν σύχναζαν διάφορα ανέμελα παιδάκια, μέχρι που μια μέρα κάποιος είχε τη φαεϊνή ιδέα να προτείνει στο ανώνυμο forum του /b/ την πραγματοποίηση μιας επιδρομής στο χώρο της πισίνας, της οποίας τα κίνητρα παρότι έχω διαβάσει τα άπειρα άρθα δεν έχω ακόμα καταλάβει, άλλοι λένε πως ήταν για τη μέρα κατά του AIDS, άλλοι πως τα mods του Habbo ήταν ρατσιστικά, άλλη πως η επιδρομή ήταν ρατσιστική από μόνη της - το σίγουρο ήταν πως είχε κάποιο σκοπό). Αυτό είναι ακριβώς το είδος του χιούμορ και της "δραστηριότητας" που εξιτάρει τα μέλη του anonymous, και όπως μπορείτε να καταλάβετε, τη συμφωνημένη μέρα και ώρα, η πισίνα του Habbo Hotel γέμισε avatars με άφρο μαλλί και μαύρα κουστούμια, τα οποία είχαν ως σύνθημα "The pool is closed" και προσπάθησαν να δημιουργήσουν στο έδαφος μια σβάστιγγα. Τ συμβάν έλαβε χώρα το 2006 και προκάλεσε πανικό τόσο στον server του Habbo που κλάταρε όσο και στα ΜΜΕ. Θα ήθελα να έβρισκα περισσότερα καλά printscreen να σας δείξω, αλλά θα αρκεστό στο παραδοσιακό artwork.

Πού θέλω να καταλήξω.

Μετά από κάτι μήνες που ήμαστε με τον δικό μου, έμαθα τυχαία πως ήταν κι εκείνος μέσα σε ένα από τα raids. Όταν τον ρώτησα γιατί, και αν ήξερε περί τίνος πρόκειται, μου απάντησε "Όχι, απλώς κλείναμε την πισίνα με ένα φίλο μου γιατί είχε πλάκα."

Δηλαδή, αν ήταν ενάντια στα αίτια της διαμαρτυρίας, θα ήταν σαν καπιταλιστής με τη μπλούζα του Τσε Γκεβάρα - κάποιος που απλά μιμείται κάτι, χωρίς να ξέρει τι είναι και τι συμβολίζει.

  • Συνειδητά γιατί?

Μάλλον ένα από τα καλύτερα χαρτιά του anonymous, είναι η υλική του υπόσταση. Δηλαδή, το γεγονός πως υπάρχουν πολλά μέλη του, που δεν κωλώνουν να βγουν στους δρόμους, και να βάλουν τις φωνές. Εδώ ας πάρουμε ως παράδειγμα το "Project Chanology", την οργανωμένη κινητοποίηση του anonymous κατά της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας (pretty good link hiar), για λόγους τους οποίους πραγματικά δεν θυμάμαι. Το σίγουρο είναι, πως κάποια στιγμή το anonymous έβαλε την εν λόγω αίρεση στο μάτι, και με βιντεάκια όπως τα παρακάτω, τα οποία μεταγλωτίστηκαν σε πολλές γλώσσες, καλεί τα μέλη του να βγουν στο δρόμο σε πορεία κατά της. 

Και ναι, πήγαν. Ουάο?

(και ναι, γουστάρουν πολύ τις μάσκες V for Vendetta.)

Why is it the fist time I hear that shit, since it had gotten to the media?!

There's an easy answer for that. It's not. Είναι παντού αλλά σε μορφές που δεν αναγνωρίζεται άμεσα. Όσο για τα media, hey, στην Ελλάδα ζεις. 


7.7.09

Lesson 6: All your base are belong to us!!!

Εν αναμονή του απόλυτου καψίματος το οποίο πρόκειται να υποστώ στην έλευση του Starcraft 2 , και επειδή οι φίλτατοι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι μου αποφάσισαν να θίξουν το θέμα των internet memes, αποφάσισα εν μέσω μιας ισχυρής σύγκρουσης με τον εαυτό μου ~ο οποίος ήθελε να κάνει ένα doubleclick στο εικονίδιο του WoW και να τα αφήσει όλα για αύριο~ να σας παρουσιάσω μερικά από τα σημαντικότερα Video Game Memes τα οποία έγραψαν την δική τους ιστορία στον χώρο.
 
  
Διαβάζοντας τον τίτλο είμαι σίγουρος ότι οι περισσοτεροι από εσάς δεν θα έχετε την πεποίθηση ότι είμαι ανορθόγραφος και αγράμματος, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχατε απόλυτο δίκιο, αλλά ότι αυτή η πρόταση έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο προς συζήτηση. Συγχαρήτηρια, ανήκετε στην μικρή μερίδα του πληθυσμού που έχει το μυαλό του ανοιχτό σε νέες προτάσεις και ιδέες.
Το σωτήριο έτος 1991 η Toaplan κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι για το αήμνειστο Sega Mega Drive με τον τίτλο Zero Wing.
 
 
 
To συγκεκριμένο βιντεοπαιχίδι, εκτός του ότι αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πατάτες της χρονιάς κερδίζοντας τον τίτλο του πιο βαρετού space shooter της εποχής του , αποτέλεσε και το εναρκτήριο λάκτισμα για την διάδοση ενός από τα πιο διάσημα memes στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών.
Η φράση "Αll your base are belong to us" ειναι μια λάθος διατυπωμένη αγγλική έκφραση η οποία εμφανίζεται στο opening cutscene του παιχνιδιού και η οποία, λόγω της άθλιας μεταγλώτισης που έγινε από την ιαπωνική γλώσσα, εξαπλώθηκε στα πέρατα του κόσμου μέσω του ειδικού στα κωμικοτραγικά φαινόμενα του Ιντερνετ , Something Awful Forum.
Σας παραθέτω και το προαναφερθεν cutscene ώστε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι, αγαπητοί μου αναγνώστες, πόσο μα πόσο πολύ μπορεί να βαριέται ένας ή και περισσότεροι μεταφραστές να κάνουν την δουλειά τους.
 
 
For the record , ιαπωνομαθείς και μη, δώστε και μια βάση στον παρακάτω πίνακα για να καταλάβετε ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ήταν να γίνει μια σωστή μετάφραση στο παιχνίδι... Geez...  
 
  
Nevertheless, από την στιγμή που η συγκεκριμένη έκφραση έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από 6 χρόνια, άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα άρθρα, βιβλία, κόμικς, ρούχα, ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τραγούδια τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεο παιχνίδια και ιστοσελίδες. Με λίγα λόγια έγινε της πόρνης και εμφανιζόταν παντού με διάφορες παραλλαγές:
  
 

For history's sake, ας αναφέρουμε κάποιες απο αυτές τις παραπομπές: 

  • To Starcraft 1 είχε ενα cheat το οποίο ενεργοποιόταν με αυτήν την έκφραση και αργότερα πρόσθεσε και μια πίστα με το ίδιο όνομα στις ήδη υπάρχουσες.
  • To 2000, o Dj Jeffrey Roberts σύνθεσε ένα techno trance κομμάτι στο οποίο μίξαρε samples από το Zero wing προσθέτοντας την έκφραση "All your base are belong to us"!
  • Το 2001, το περιοδικό Wired είχε ένα άρθρο στηριζόμενο στο internetικό φαινόμενο που προκάλεσε η συγκεκριμένη έκφραση.
  • Το 2003 , στο Sturgis του Mishigan, επτά άτομα ,ηλικίας απο 17 έως 20 ετών, τοποθέτησαν σε ολόκληρη την πόλη πινακίδες που έγραφαν "All your base are belong to us. You have no chance to survive make your time." Αν και ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γέλασαν καθόλου αφού δεν ήξεραν την έκφραση και νόμιζαν ότι πρόκειται για προειδοποίηση μιας επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Ναι, οι Αμερικάνοι είναι ηλίθιοι.
  • Το 2006, κατά την διάρκεια συντήρησης του δημοφιλούς ιστότοπου Youtube, η έκφραση 
    "ALL YOUR VIDEO ARE BELONG TO US" , εμφανιζόταν κάτω από το λογότυπο της σελίδας. Κάποιοι από τους χρήστες νόμιζαν ότι το Youtube είχε χακαριστεί , κάτι που οδήγησε τους υπευθύνους του site να προσθέσουν από κάτω "No, we haven't been hacked. Get a sense of humor." Ναι, αυτοί που που το νόμιζαν ήταν Αμερικάνοι.

Όποιος θέλει να μάθει όλη την ιστορία του συγκεκριμένου meme μπορεί να επισκευτεί τον παρακάτω ιστότοπο, ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ, και να καεί με τις ευχές μου. 

See ya next time with another videogame meme just for you, 
Cheers!! 

1.7.09

Lesson 5: /b/ecause we can

Ορίστε. Τόσα χρόνια καίγομαι στο 4chan και νοιώθω ότι δεν μπορώ να γράψω ούτε μισή σελίδα γι αυτό! Δεν είναι κατάσταση αυτή! Ας αρχίσω όμως. Ως γνωστών (καλά, ίσως όχι και τόσο πολύ) το 4chan είναι ένα site όπου «καθένας ανεβάζει εντελώς ανώνυμα (ή και εντελώς επώνυμα, αν θέλει) μια εικόνα σε κάποια από τις κατηγορίες. Όποιος θεωρήσει την εικόνα ενδιαφέρουσα, τη σχολιάζει. Όταν μια εικόνα σχολιάζεται, επιστρέφει στην πρώτη θέση, ως πιο πρόσφατη» όπως εύστοχα αλλά με προφανή –και απολύτως δικαιολογημένη- άγνοια έγραψε η φίλτατη Mrs.Stulf

Και τι είναι ρε μεγάλε τότε; Ε λοιπόν το 4chan είναι το αποκορύφωμα της ιντερνετικής ανωνυμίας, η χαρά του σπάμερ, η καθημερινή νίκη των τρόλ! Είναι το πρώτο κλικ στον browser κάθε εφήβου που χαίρεται να αυτοαποκαλείται γαμάτος χάκερ μπροστά στον καθρέφτη, και το τελευταίο κλικ κάθε καμένου 26χρονου που απλά θέλει να κάνει την πλάκα του επειδή δεν έχει σταυρώσει γκόμενα τα τελευταία 25 χρόνια της μίζερης ζωής του. Είναι η εναλλακτική πολλών “no life” ατόμων για μια γρήγορη ενδοπαλάμια πεοπαλλινδρόμηση όταν πρέπει να φύγουν σε 10 λεπτά για να αγοράσουν αλουμινόχαρτο sanitas από το super market, αλλά και ένας εύκολος τρόπος να γεμίσει κάποιος τον σκληρό του υπολογιστή του με άχρηστες εικόνες (τις οποίες περήφανος και με μπλαζέ ύφος αποκαλεί «αρχείο» σε όποιον κακομοίρη δεν έχει να κάνει τίποτα καλύτερο από το να τον ακούσει).


Ήρθε όμως η ώρα μιλήσουμε συγκεκριμένα για την πεμπτουσία του 4chan, το /b/ (ή αλλιώς random)! Ανοίγοντας την αρχική σελίδα του 4chan, μας δίνεται ένα πλήθος επιλογών ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αν νοιώθουμε αρκετά τολμηροί, προσπερνάμε τις 4 πρώτες στήλες και πατάμε την επιλογή “random”, η οποία πολύ σοφά βρίσκεται στην κατηγορία 18+. Με το που θα βρεθεί στην πρώτη σελίδα, ο έμπειρος χρήστης θα αναγνωρίσει αμέσως τα συνηθισμένα σε όλο το 4chan -και όχι μόνο- “memes”, δηλαδή εικόνες, φράσεις ή και βίντεο των οποίων τα repost είναι τόσο πολλά, όσα και τα μανουάλια στον παράδεισο. Ενδεικτικά αναφέρω το pedobear (αρκουδάκι με τάσεις παιδεραστίας), και τον raptor jesus (έναν δεινόσαυρο ντυμένο σαν τον χριστό). Θα συναντήσει επίσης ένα μάτσο ανώνυμων σχολίων κάτω από κάθε καμένο post, τα οποία ή θα βρίζουν αυτόν που δημοσίευσε την εικόνα, ή θα προσπαθούν να τον ξεπεράσουν ποστάροντας κάτι πιο καμένο (κάτι το οποίο μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο, believe me).

Τελειώνοντας, θα ήταν μέγα λάθος να μην αναφερθώ εκτενέστερα στις εικόνες με το μαύρο πλαίσιο -όπως οι παραπάνω- που κατά καιρούς εμφανίζονται και δεν είναι τίποτε άλλο από απλές φωτογραφίες με έναν αστείο (συνήθως) σχολιασμό. Γι αυτό και δεν θα αναφερθώ. Σοβαρά. Τέλος.

Lesson 4: Εμείς θα συνεχίσουμε να σας τα SPAM

Spam και Chain Mails, άλλη μια πληγή που δημιουργήθηκε από τα ίντερνετς. Εξαπλώθηκαν με τεράστιο ρυθμό χάρη στους απόλυτους n00bάδες, οι οποίοι βέβαια δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν να βοηθούν αυτούς που spamάρουν.

Τί είναι;

Ας ξεκίνησουμε όμως από την αρχή, τι είναι επιτέλους αυτά τα σπαμ και τα τσέιν μέιλ; Σύμφωνα με την Wikipedia σπαμ είναι η κατάχρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων μηνυμάτων για την αποστολή μαζικών μηνυμάτων. Υπάρχουν πολλά είδη σπαμ, αλλά η μεγαλύτερη πληγή είναι το e-mail σπαμινγκ, που μας ενδιαφέρει, γιατί κυριώς αυτό εμένα μου τα σπα...

Ποια μέιλ ανήκουν στην κατηγορία;

Κυρίως μιλάμε για διαφημίσεις προϊόντων, υπηρεσιών, ιστοσελίδων και Newsletters από άσχετους που πιθανώς δεν μας γνωρίζουν και προφανώς δεν θέλουμε και εμείς να γνωρίσουμε!
Τα πιο κοινά προϊόντα που διαφημίζονται σύμφωνα με το Spam-Filter-Review.com

Προϊόντα 25%
Οικονομικές Ευκαιρίες
20%
Προϊόντα για Ενήλικους
19%
Απάτες 9%
Προϊόντα Υγείας
7%
Σχετικά με το Internet
7%
Αναψυχή 6%
Πνευματικά 4%
Άλλα 3%

Ρολόγια Rolex και φάρμακα τύπου Viagra είναι δύο από τα πιο κοινά διαφημιζόμενα προϊόντα με αυτόν τον τρόπο.

Η ανάπτυξη του σπάμινγκ

Είναι παγκοσμίως γνωστό πως το σπαμ πίνει Nestle, που βεβαίως όπως όλοι ξέρουμε, μεγαλώνει μεγαλώνει γερά παιδιά! Για να κατανοήσουμε πόσο πολύ έχει μεγαλώσει αυτό το παιδί καλό είναι να μιλήσουμε με απόλυτα νούμερα!
  • 2002 - 2.4 δισεκατομύρια μέιλ την ημέρα
  • 2004 - 11 δισεκατομύρια την ημέρα
  • 2005 - (Ιούνιος) 30 δισεκατομύρια την ημέρα
  • 2006 - (Ιούνιος) 55 δισεκατομύρια την ημέρα
  • 2007 - (Φεβρουάριος) 90 δισεκατομύρια την ημέρα
  • 2007 - (Ιούνιος) 100 δισεκατομύρια την ημέρα
Γενικώς σύμφωνα με την Microsoft, παραπάνω από το 97% όλων των e-mail παγκοσμίως αποτελούν σπαμ. Ιδιαιτέρως μεγάλο ποσοστό, δεν νομίζετε;

Καλά και που με βρήκανε;

Και κάπου εδώ κολλάνε οι αγαπητοί απόλυτοι n00bάδες και τα chain letters, που έρχονται για να ξεκουράσουν τους επίδοξους σπάμερς από την δύσκολη δουλειά της εύρεσης έγκυρων διευθύνσεων...
Πόσες φορές λάβατε μέιλ που έλεγε:

Apo 1 avgusto to messenger tha eine epi pliromi min to ksexnate.

Sas parakalo na stilete afto to @mail se 12 atoma giati e an to stilete then tha xriastite na plironete.

Gia sas tha eine dorean, afto the eine ena astio e an then to pistevete kitakste sto (msn com.) kai e an to stilelete se 12 atoma i ikonasas sto msm tha gini galazia.

apo Maria pros ....



Βέβαια δεν έρχεται ποτέ μόνο του αυτό το mail, πάντα από πάνω σέρνει και έεεεεενα σωρό άλλα mails που κανένας ποτέ δεν μπαίνει στον κόπο ΝΑ ΤΑ ΣΒΗΣΕΙ. Και έτσι λαμβάνεις ένα mail που λέει από πάνω καμια 40αριά τουλάχιστον έγκυρα mails.

From: mplampla@windowslive.com
To: mplampla@hotmail.com; mplomplo@hotmail.com; mplemple@windowslive.com; mplumplu@hotmail.com; mplimpli@hotmail.com; mplampla2@hotmail.com; mplomplo2@windowslive.com; mplemple2@gmail.com; mplumplu2@hotmail.com; mplimpli2@hotmail.com; mplampla3@hotmail.com; mplomplo3@hotmail.com; mplemple3@hotmail.com; mplumplu3@gmail.com; mplimpli3@hotmail.com; mplampla4@hotmail.com; mplomplo4@yahoo.gr; mplemple4@hotmail.com; mplumplu4@hotmail.com; mplimpli4@windowslive.com; mplampla5@hotmail.com; mplomplo5@windowslive.com; mplemple5@yahoo.gr; mplumplu5@hotmail.com; mplimpli5@windowslive.com; mplampla6@hotmail.com; mplomplo6@hotmail.com; mplemple6@hotmail.com; mplumplu6@hotmail.com; mplimpli6@hotmail.com; mplampla7@hotmail.com; mplomplo7@hotmail.com; mplemple7@hotmail.com; mplumplu7@hotmail.com; mplimpli7@hotmail.com; mplampla8@hotmail.com; mplomplo8@hotmail.com; mplemple8@hotmail.com
Subject: FW: kalo kalo... :)
Date: Sun, 10 May 2009 16:44:47 +0300


Ναι αυτά που βλέπετε ήταν πραγματικές διευθύνσεις, ας προσέχανε να μην βγαίνανε στην φόρα...
Στο τέλος έχεις μια λίστα με πολλά έγκυρα μέιλς... και αυτή η λίστα πωλείται...

Και τι μπορώ να κάνω;

Η πρώτη λύση είναι βέβαια να μην κάνεις παρέα με απόλυτους n00bάδες, αλλά δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο καθώς περιτριγυριζόμαστε από αυτούς και πολλές φορές κρύβονται με τέτοιον τρόπο που δεν είναι εμφανείς από μακριά.
Συνεπώς αναγκαστικά θα σας προτείνω και την δεύτερη λύση. Αν κρίνετε ότι για τον οποιονδήποτε λόγο πρέπει να στείλετε ένα mail σε αρκετά άτομα, όταν εισάγετε τις διευθύνσεις τους κάν'τε το με bcc (μη κοινοποίηση σε τρίτους). Θα σας ζητήσει να εισάγετε και μία διεύθυνση στο "Προς", βάλτε τη δική σας ή ενός μόνο από τους παραλήπτες! Τέλος, μπείτε στον κόπο και σβήστε τα στοιχεία του αρχικού αποστολέα από το επισυναπτόμενο μήνυμα και βάλ'τε ως υστερόγραφο "Μην βοηθάς να διανεμηθούν διευθύνσεις τρίτων. Στείλε αυτό το mail με bcc και σβήσε τα στοιχεία μου".
Βέβαια όχι ότι άμα το κάνεις αυτό θα καταφέρεις και τίποτα... οι απόλυτοι n00bάδες καραδοκούν και μόλις δεν κοιτάζεις θα κάνουν αυτό...
From: mplampla@windowslive.com
To: mplampla@hotmail.com; mplomplo@hotmail.com; mplemple@windowslive.com; mplumplu@hotmail.com; mplimpli@hotmail.com; mplampla2@hotmail.com; mplomplo2@windowslive.com; mplemple2@gmail.com; mplumplu2@hotmail.com; mplimpli2@hotmail.com; mplampla3@hotmail.com; mplomplo3@hotmail.com; mplemple3@hotmail.com; mplumplu3@gmail.com; mplimpli3@hotmail.com; mplampla4@hotmail.com; mplomplo4@yahoo.gr; mplemple4@hotmail.com; mplumplu4@hotmail.com; mplimpli4@windowslive.com; mplampla5@hotmail.com; mplomplo5@windowslive.com; mplemple5@yahoo.gr; mplumplu5@hotmail.com; mplimpli5@windowslive.com; mplampla6@hotmail.com; mplomplo6@hotmail.com; mplemple6@hotmail.com; mplumplu6@hotmail.com; mplimpli6@hotmail.com; mplampla7@hotmail.com; mplomplo7@hotmail.com; mplemple7@hotmail.com; mplumplu7@hotmail.com; mplimpli7@hotmail.com; mplampla8@hotmail.com; mplomplo8@hotmail.com; mplemple8@hotmail.com
Subject: FW: kalo kalo... :)
Date: Sun, 10 May 2009 16:44:47 +0300

Να και μια αλυσίδα που έχει κάποιο ενδιαφερον...



Pathse forward k vale ena x dipla apo ta pragmata pou exeis kanei,k vgale ta x apo auta p dn exeis kanei.Sto telos apnthse 30 erwthseis k meta steilto stous filous sou(k se emena).

( ) paraligo na skotwseis kapoion

(
) exeis paei se tuflo ranteuou

(x ) exeis kanei kopana

( ) exeis dei kapoion na pe8ainei

Μπλα μπλα μπλα...

Use Bcc when forwarding...it is soooo simple !!!

Απλά και μόνο γιατί δεν κατάλαβαν ΤΙΠΟΤΑ από όσα έκανες...

Oυφ, ήμουν ο eloydark και μόλις τελείωσα...

 
design by suckmylolly.com